Mat, Recept

Miso udon

Förra helgen hade vi tillgång till bil eftersom vi skulle åka till Öland för att titta på en kattunge. Därför passade vi även på att storhandla i de större livsmedelsbutikerna. City Gross har ju en sektion för mat från hela världen så vi kollade givetvis på den asiatiska hyllan. Där hittade vi udon vilket är en japansk nudelvariant där nudlarna är lite tjockare och fylligare. Då vi sett olika udonrätter i anime genom tiderna kändes det rätt att äntligen laga något sådant själv. Jag som älskar soppa valde att köpa ingredienser för miso udon, vilket är udon i misosoppa tillsammans med goda grönsaker. Normalt sett har man kött i, men det finns veganska varianter med tofu eller vegetariska med ägg i. Vi köpte ingredienser för den veganska varianten. Det blev verkligen gott och kändes väldigt japanskt. Jag är riktigt nöjd med detta recept, även om det kanske inte är autentiskt i och med att man inte riktigt kan få korrekta råvaror i Sverige.

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 msk sesamolja
  • 1 morot
  • 1 pärllök eller 1 gul lök
  • 125 g naturell tofu
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk vit misopasta
  • 1 msk sojasås
  • 2 portioner udon
  • 5 stora shiitakesvampar
  • 1 pak choi eller 20 cm gräslök

Strimla löken och skär moroten i tunna stavar. Krama därefter ur vätskan ur tofun med hjälp av en kökshandduk eller hushållspapper. Skiva tofun i skivor som är ungefär en halv centimeter i tjocklek. Placera dessa ingredienser i en stekpanna med sesamolja i. Stek på medelvärme.

DSC_0010

Häll upp ungefär 8 – 10 dl vatten i kastrull. Tillsätt sojasås, misopasta och en buljongtärning av valfri sort. Koka upp vätskan. När det väl börjar koka, sänk värmen till låg och låt soppan puttra. Koka även upp nudlarna under tiden i en separat kastrull.

När har tofun börjat få lite färg och moroten är genomvarm och lite mjukare ska pak choi tillsättas (uppbruten i blad) eller gräslök (skivad). Tillsätt även svamparna, gärna uppskurna i bitar (men hela funkar också). Rör inte om. Sätt bara ett lock på och låt svamparna och bladen bli genomvarma.

DSC_0012

När svamparna och bladen blivit genomvarma ska de läggas undan. De ska ha lite tuggmotstånd och ska därför inte stekas för länge, men låt tofun, löken och moroten vara kvar en stund på lägsta temperatur.

DSC_0013

Häll upp nudlarna i stora och höga skålar. Toppa med spadet.

DSC_0014

Fiska upp tofuskivorna och placera dem på ena sidan av skålen. På en annan sida ska lök- och morotsblandningen ligga. Detta är inte direkt nödvändigt utan ett tips för skönhetens skull.

DSC_0015

Sist ska svamparna och bladen placeras. En viktig nyckel i upplägget är att alla tillbehören ska ha sin egen plats och inte blandas.

DSC_0018

När man äter miso udon brukar man fiska upp allt som finns i soppan med ätpinnarna. Därefter dricker man upp spadet ur skålen.

DSC_0016

Visst ser det vackert ut? Det är en enkel rätt som inte kräver mycket arbete. Dessutom är den väldigt nyttig då den är mättande och vitaminrik men kalorisnål. Man kan givetvis variera innehållet och få den ännu smalare, men jag tycker om detta receptet mest. Hoppas det smakar!

DSC_0017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *