Mat, Recept

Tzaypytt

Jag skrev nyligen om tzay. En produkt innehåller ju 250 g, så vad gjorde jag av de övriga 125 g som blev över? Pytt i panna såklart! Jag har en hel del potatis hemma samt en hel låda fylld med färska grönsaker. Tzay som smakar väldigt asiatiskt kan ju bara betyda en sak när man har det i en pytt i panna som är så otroligt svenskt – en smakbomb och kulturkrock! Så jag har gjort en liten asiatiskt-inspirerad rätt som bygger på traditionell svensk husmanskost. Jag är så originell och valde därför att kalla rätten för tzaypytt. Sarkasm åsido, så tycker jag att alla som gillar asiatiska kryddor och svensk mat bör prova denna kombination, för den är supergod och mättande. Dessutom är den vegansk!

Ingredienser:

 • 4 medelstora potatisar eller 5 små
 • 1 stor morot
 • 1 msk sesamolja
 • 1 valfri lök (jag använde pärllök)
 • 4 stora champinjoner eller 6 medelstora
 • 125 g tzay
 • 1 tsk sambal oelek
 • 1 krm dragon
 • 1 tsk dill
 • 2 krm persilja
 • 1 näve babyspenat

Skölj potatisarna. Om du vill kan du skala dem men vi hade färdigsköljda gourmetpotatisar så vi behöll skalet på. Skala moroten och skär den i bitar. Skär även potatisarna i bitar. Lägg morotsbitarna och potatisbitarna i en kastrull och koka dem tills potatisen nästan är färdig. Den får inte gå sönder.

DSC_0001

I en stor stekpanna, häll upp lite sesamolja. Strimla löken, hacka champinjonerna i bitar och bryt tzay i bitar. Lägg alla dessa ingredienser i stekpannan och stek på medelvärme tills allt blir genomvarmt och får lite färg.

DSC_0002

Sila av rotfrukterna och häll i dem i stekpannan. Tillsätt alla örter och sambal. Rör ihop allt så att kryddorna fördelas.

DSC_0003

Tillsätt allra sist babyspenaten. Den ska i sist så att den inte blir bränd eller förlorar sin fina gröna färg. Rör om ordentligt tills bladen mjuknar men ha dem inte kvar i värmen längre än så.

DSC_0004

Sen är rätten färdig och redo att serveras! Ha gärna rödbetor till för den ultimata svenska känslan.

DSC_0009

Hoppas det smakar! Tycker man det är för smaklöst eller för starkt så är det mängden av sambal man ska variera.

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *