Mat, Recept

Sojawokad tzay

Även om jag inte är en vegan så försöker jag äta så mycket veganskt som möjligt i och med att det är det bästa jag kan göra för djuren, samt att det stärker immunförsvaret. Därför är jag medlem i en hel del veganska kretsar för att få tips och inspiration. Nyligen fick jag veta att den veganska sojaprodukten tzay är supergod och bestämde mig för att köpa den jag med. Och jösses, det är det godaste veganska köttsubstitut som finns på marknaden! Blev helt frälst av produkten och lär köpa den igen. Tyvärr är Quorn fortfarande min favorit men tzay är nästan lika gott. Jag tycker tzay känns lite asiatiskt då det är sojabitar som är smaksatta med chili och ingefära. Därför tyckte jag att jag kunde börja min tzayresa med något enkelt som en asiatisk wok. Dagens recept är den första tzayrätten jag gjorde, och anledningen till att jag delar med mig av den är att den blev väldigt god!

Ingredienser:

  • 125 g tzay
  • 75 g sockerärter
  • 1 strimlad pärllök (gullök går bra med)
  • 3/4 msk sesamolja
  • 1 msk sojasås

Tzay kommer oftast i en förpackning som vakuumpackats och därför ser den lite konstig ut när man öppnar den. Jag brukar ta ut innerförpackningen, hålla den under varmt vatten i kranen. När innehållet har tinat lite så öppnar jag och bryter loss bitarna. Det som blir över sparar jag i kylskåpet till dagen efter eftersom man inte bör frysa ner det som tinats.

DSC_0005

Häll upp alla ingredienser i en stor stekpanna och sätt den på högsta temperaturen.

DSC_0006

Så fort det fräser till, sänk värmen till medelvärme och rör om konstant tills allt fått färg. Rör man inte om noga så kan sojasåsen brännas fast i stekpannan istället för att absorberas in av tzaybitarna.

DSC_0007

Sen är det bara att servera till i princip vad som helst. Jag valde att blanda svensk med asiatiskt och hade därför kokt potatis till, men ris eller nudlar går lika bra. Tzay har ju en väldigt köttig smak och därför är den väldigt flexibel.

Hoppas det smakar! Visst är detta enkelt? Men det är supergott!

DSC_0008

Notera att tzay är det köttsubstitut som liknar kött mest av alla de jag smakat. De som inte tycker om kött av smakskäl kanske inte kommer tycka om det. För mig var det ju en helt annan femma eftersom jag valde att avstå från slaktprodukter då jag inte vill att någon ska dö för min skull. Så för de som känner som jag gör så kommer nog tzay sitta rätt! Det ska finnas på alla ICA och Willys. Finns de inte kan man be dem ta in varan då den finns i sortimentet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *