Desserter, Recept

Cookies & Cream

Cookies & Cream är namnet på en typ av glass som genom åren blivit så populär att titeln numera klassas som en smak. Det finns cookies & cream tårtor, bakverk, pudding, etc. Men poängen är fortfarande en gräddig smak med bitar av kakor – oftast Oreo. Som det kakmonster jag är så kände jag att jag borde göra min egen kakglass och gav mig därför på denna magnifika dessert häromdagen. Jag kan lova att glassen blev riktigt god. Den tog slut på två dagar vilket är ett rekord för hemgjord glass hos oss. Och för den som vill så kan man såklart byta ut kexen mot andra ifall man nu skulle ogilla Oreo. I och med att mitt recept innehåller Oreo är detta en veganvänlig glass. Oreo i Sverige är enligt Djurens Rätt, godkänd för veganer. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men litar man på det så funkar detta för alla! Och gott är det också!

Ingredienser:

  • 2 ½ dl mjölk eller mandelmjölk
  • 1 dl socker
  • ½ tsk vaniljessens
  • 2 ½ dl vispgrädde eller sojagrädde
  • 5 Oreokex

Börja med att vispa mjölken och sockret. När sockret lösts upp, tillsätt vaniljessens och grädde. Vispa samman till en smet. Smaka gärna av. Är det för sött, tillsätt mer vätska. Behövs mer sötma så rekommenderar jag vaniljsocker men vanligt socker går också.

DSC_0004

Häll smeten i en glassmaskin. Saknar man glassmaskin ska man hälla upp smeten i en burk och frysa in. Ta ut burken varje halvtimme och rör om ordentligt med en gaffel. Detta ska upprepas under två till tre timmar.

DSC_0005

Krossa Oreokexen i små bitar, men helst inte till smulor. Lite klumpar ger glassen en mer spännande konsistens.

DSC_0003

När smeten i glassmaskinen tjocknat lite så ska Oreobitarna tillsättas. För den som inte har glassmaskin så ska kexbitarna ner i smeten när det börjar bli tungt att röra om i burken.

DSC_0008

När glassen fått rätt konsistens, alltså blivit krämig och tjock (som mjukglass) så ska den frysas in i minst två timmar så att den stelnar till. Sen är det bara att servera!

DSC_0014

Glassen är så otroligt god och får varje dag att bli lite bättre. Dessutom funkar den med andra smaker också, så om man vill kan man byta ut vanilj mot t.ex. kakao eller liknande. Men jag gillar vanilj för det framhäver Oreosmaken.

DSC_0013

Hoppas ni gillar detta recept! Notera att jag skrivit mandelmjölk för veganer, men det går med annan mjölkersättning också. Mandelmjölk är dock den som jag tycker är godast då den är len och lite smått söt – perfekt för dessert. Hoppas det smakar!

DSC_0011

Angående muggen på bilderna ovanför så är det en jubileumsmugg av Muurla. Det är förra årets (2014) mugg som firade Tove Janssons 100-årsdag.

4 reaktioner på ”Cookies & Cream

    1. Tack! Det var väldigt gott. Om det är din favoritsmak så skulle jag gärna vilja höra vad du tyckte om mitt recept ifall du nu provar det. ☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *