Mat, Recept

Kikärtsbiffar

Igår var det den internationella vegandagen. Dessutom fick jag en matberedare igår – två skojiga saker på en och samma dag! Så varför inte kombinera båda för att få till en riktigt god vegansk middag? Jag bestämde mig för att göra ett par kikärtsbiffar då kikärtor är billiga och otroligt nyttiga samt proteinrika. Det verkade som att Jamie Olivers recept var det populäraste så jag utgick ifrån det som bas men har ändrat en hel del. Biffarna blev riktigt goda och jag lär göra dem igen. De är riktigt smakfulla och passar till allt. Man kan ha dem som burgare eller till en sallad – vad som helst! De går att servera kalla också så de är ett perfekt val till morgondagens lunchlåda. Så både biffarna och matberedaren var två succéer, därav blev min vegandag väldigt bra. Därför tänkte jag också dela med mig av receptet. Se fram emot fler recept inom en snar framtid där man behöver en matberedare!

Ingredienser (4 biffar):

 • 1 förpackning eller cirka 300 g kikärtor
 • 1 burk eller cirka 2 dl majs
 • 1 gullök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 3 msk mjöl
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 ½ tsk koriander
 • 1 msk persilja
 • ½ msk mynta
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk sambal

Häll i alla ingredienser i matberedaren och mixa samman allt till en slät färs. Tänk på att bara mixa i några sekunder om man vill ha lite bitar kvar i biffarna.

DSC_0002

Klä en skärbräda i plastfolie. Det går givetvis bra att arbeta direkt på brädan men jag tycker det är enklare att hantera färsen på folie.

Dela färsen i två delar. Dela varje del till två klumpar som du formar till bollar. Du ska ha fyra bollar totalt. I och med att jag steker två åt gången så syns bara två på min bild. Genom att forma dem runda innan stekning bibehåller biffarna sin rundhet.

DSC_0004

Häll lite matfett i en stekpanna, helst olja och inte smör. När det blivit tillräckligt varmt i pannan, placera försiktigt bollarna i den. Platta genast till dem med en stekspade så de blir biffaktiga.

DSC_0005

Stek på medeltemperatur ett tag. När du kan sticka stekspaden under biffarna och röra runt dem utan att de går sönder kan de vändas. Vänd dem lite då och då så att de får fina bruna ytor. Sänk även temperaturen då de börjar se ut som du vill ha dem.

DSC_0006

När de är fina nog är det bara att servera dem. Jag hade ångkokta grönsaker och couscous till.

DSC_0007

Vill man få en krispig yta så kan man steka dem på hög värme i början och sen sänka till låg så fort ytorna blivit så hårda som man vill ha dem. Men insidan blir oftast mjuk och len.

DSC_0008

Hoppas ni hade en lika god middag under er vegandag! Skriv gärna vad ni gjorde för roligt för att dela med er av upplevelserna!

DSC_0011 (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *