Mat, Recept

Ajvarsoppa

Idag ska jag dela med mig av ett recept igen. Det tillhör min höstiga samling då det är en matig och mustig soppa smaksatt med ajvar. Den är helt vegansk och passar såklart även dagar under andra årstider men för mig påminner den om hösten just p.g.a. att soppan är väldigt färgglad. Färgerna är höstiga och det hela ser ut som fyrverkerier. Nej nu överdrev jag, men den ser väldigt inbjudande ut. Soppan tillhör en av mina favoriter och därför tycker jag ni bara måste prova den. Ajvar är ju väldigt billigt trots allt! Notera att jag använt mig av Quorn men receptet avser alla sorters sojabitar som går att kokas – grytbitar med andra ord. Men Quorn i sig är inte veganskt.

Ingredienser:

  • 3/4 dl röda linser
  • 3 små potatisar
  • 1 grönsaksbuljong
  • 150 g sojabitar som kan kokas av valfritt märke
  • 1 ½ dl majskorn
  • 1 dl sojabönor (kan bytas ut mot ärtor)
  • 10 cm av en purjolök
  • 1 dl ajvar

Skär potatisarna i bitar. Vi använde oss utav delikatesspotatisar som inte behöver skalas, men de flesta potatisar bör skalas. Lägg potatisbitarna, linserna och buljongen i en stor gryta och fyll den med ungefär ½ liter vatten. Låt det hela koka i ungefär 10 minuter, eller tills potatisarna blir mjuka.

DSC_0001

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Låt soppan puttra på låg värme tills allt är genomvarmt och linserna blir klara.

DSC_0002

Sen är det bara att servera soppan. Den är matig nog så man kan äta den som den är. Men för den som fortfarande saknar kolhydraterna så går det alldeles utmärkt att ha lite bröd till. Fast soppan är väldigt mättande!

DSC_0003

Hoppas det smakar!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *