Desserter, Recept

Cashewkola

Häromdagen var jag riktigt sugen på fudge, men det är så otroligt onyttigt då det innehåller smör, socker och grädde. Så jag tänkte lite utanför ramarna och frågade mig själv hur en vegan skulle lösa problemet. Och då slog tanken mig att vegansk fudge måste ju ändå vara en grej som finns. Efter en rad sökningar så fick jag upp några recept jag gillade. Jag kombinerade dem och kom fram till något som en del kallar vegansk fudge, men jag vill kalla det för cashewkola eftersom det mest ser ut som fudge men smakar kola. Det är en otroligt god dessert som är riktigt söt och nötig. Dessutom innehåller den färre kalorier än vanlig fudge. Skillnaden är över 50% men jag tror mycket beror på vilket märke man väljer för sina ingredienser. Hur som helst, receptet är riktigt enkelt och förgyller vilken dag som helst, så länge man inte är nötallergiker!

Ingredienser:

  • 2 ½ dl naturella cashewnötter
  • 8 – 10 skalade dadlar
  • 2 msk lönnsirap
  • ½ msk vaniljsocker

Börja med att skala dadlarna. Detta kan vara lite svårt eftersom de är så kladdiga. Enklaste sättet att skala dem på är att hålla dem under rinnande vatten och bara dra i dem lite lätt så skalet spricker. Det är ett genomskinligt tunt lager av skal som ska bort. Anledningen till att de ska skalas är för att undvika hårda bitar i kolorna.

DSC_0001

Häll cashewnötterna i en matberedare och kör igång den. Se till så att nötterna hackas så fint som möjligt.

DSC_0002

Tillsätt resten av ingredienserna och låt matberedaren arbeta tills allt blir en deg. Det kommer märkas när degen är klar för den kommer formas som en boll i maskinen och börja snurra runt där i.

DSC_0003

Lägg upp degen på ett bakplåtspapper, helst i mitten av det. Använd de fria kanterna av pappret till att vika runt degen och forma den till en så rak och plan fyrkant som möjligt. Det går givetvis bra med ojämnhet för det handlar om estetik.

DSC_0004

Ställ in fyrkanten i frysen i en timme. Ta därefter ut den och skär upp i mindre bitar. Därpå kan allt förvaras i kylskåp.

DSC_0005

Sen är det bara att servera denna ljuvliga kola. Den är helt djurvänlig och så otroligt god! Det är ett väldigt bra alternativ till vanligt godis.

DSC_0009

Hoppas det smakar!

DSC_0010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *