Desserter, Recept

Kakdegsdessert

De flesta känner nog till att kakdegen till amerikanska kakor är väldigt god som den är. Men att bara äta den sådär är inte så hälsosamt då det innehåller råa ägg. Visserligen är det inte så riskabelt att konsumera råa ägg i Sverige, men man kan aldrig vara helt hundra när vi importerar så mycket. Så jag funderade över hur veganer gör när de är sugna på kakdegsdessert. Jag tänkte att de säkert har någon bra ingrediens att ersätta ägg med. Men samtidigt tänkte jag också på hur onödigt det är att göra en stor sats med massa ingredienser för man är lite sugen på bara kakdeg. Så jag letade fram olika recept på hur man kan göra en snabb och enkel kakdegsdessert i portionsform. Genom en kombination av alla mina resultat kom jag fram till en som jag tyckte var god. Den är inte lika god som vanlig kakdeg men den har samma konsistens och är till och med lite sötare än vanligt.

Ingredienser:

  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 krm vaniljessens
  • 3 msk mjöl
  • 1 ruta från valfri choklad

Smält kokosoljan i en skål i mikro. Häll därefter lönnsirap och vaniljessens i den smälta oljan. Rör ihop så att du får en rödbrun vätska.

DSC_0017

Tillsätt mjöl och knåda ihop till en liten deg. Platta ut degen på ett ark plastfolie.

DSC_0018

Skär chokladen i små bitar. Man kan såklart ha chokladknappar också men det är väldigt ovärt att lägga pengar på en hel påse sådana för bara en matsked knappar. Placera chokladbitarna ovanpå mitten av degen.

DSC_0019

Använd folien och vik in degen. Platta därefter till det hela och upprepa tills chokladen spridit ut sig.

DSC_0020

Täck degen i folien och ställ in i kylskåpet i en halvtimme ungefär. Sen är det bara att servera! Notera att receptet avser en portion men jag gjorde en dubbelsats för att få till bilden nedanför.

DSC_0028

Snabb och enkel lösning för den som är sugen på något som liknar kakdeg! Och djurvänligt är det också!

DSC_0026

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *