Mat, Recept

Sambalstekt ris

Stekt ris får en att tänka på kinesisk mat. Häromdagen var jag sugen på just stekt ris men ville ha det lite mer starkt och mindre kinesiskt. Så jag bestämde mig för att fixa till sambalstekt ris. Sambal finns visserligen i de flesta östasiatiska butiker och restauranger men det härstammar faktiskt från Indonesien och är alltså sydasiatiskt. Men resten av ingredienserna i mitt sambalstekta ris är ändå typiska för det man får i en kinesisk restaurang. Jag tycker det fiffiga med denna rätten är att den bara kräver lite fantasi för det är i stort sett en släng-ihop-rätt där man kan ha i allt möjligt som man tycker om. Därav är den vegansk också för själva grundingredienserna är fria från animalier. Och god är rätten också! För de som vill prova rätten med andra grönsaker så går det alldeles utmärkt. Men här kommer min variant!

Ingredienser:

 • 2 portioner långkornigt ris
 • ½ msk sesamolja
 • 1 hackad pärllök eller gullök
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 10 cm purjolök, skivad
 • 1 morot, skivad, tärnad eller strimlad
 • 150 g sojabitar
 • 1 dl ärtor
 • 1 dl strimlad vitkål
 • 2 msk sojasås
 • 1 msk sambal oelek
 • 2 krm malen ingefära

Stek alla grönsaker och sojabitarna i sesamolja i en stekpanna på medelvärme. Stek tills det blir genomvarmt. Steker man för längre förlorar grönsakerna sitt tuggmotstånd.

DSC_0012

Tillsätt därefter riset. Tänk på att det bästa är att ha färdigkokt ris som sedan legat i kylskåpet. Det ska alltså vara kallt för då klibbar det inte och man får den fina glansigheten. Har man inte ris sen innan och har nykokt ris ska det spolas kallt vatten över det kokta riset en lång stund så stärkelsen rinner av och riset sjunker i temperatur.

DSC_0013

Häll sist i ingefära, sojasås och sambal. Rör därefter om ordentligt i stekpannan och låt riset bli lite varmare.

DSC_0015

Sen är allt klart och redo för servering. Tycker man att det är för starkt kan man minska mängden sambal och vice versa. Hoppas det smakar!

DSC_0016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *