Mat, Recept

Pasta i krämig jordnötssås

Jordnötssås är nog något de flesta känner igen då det alltid finns i thairestauranger. Det förekommer även i vissa kinesiska sådana. Den krämiga såsen som är lite söt och starkt nötig har nog förgyllt flera tallrikar varje dag. Tyvärr är såsen väldigt kaloririk och för mig är det därför något jag måste tacka nej till. Men jag tänkte att jag kanske kan fixa till en sås ändå som är lite smalare men påminner om originalet? Och då fick jag för mig att ha det tillsammans med pasta för jag var så himla sugen på spaghetti. Efter lite experimenterande i köket fick jag fram en riktigt god rätt som jag gärna äter flera gånger igen för jag är så otroligt nöjd med den. Det är en krämig jordnötssås som är utmärkt till pasta. Den är vegansk, vilket jordnötssås bör vara, och den smakar riktigt thailändskt. Ni bara måste prova detta!

Ingredienser:

 • 2 portioner pasta av valfri sort
 • 1 tsk kokosolja (ej smält)
 • 10 cm zucchini, skivade i form av halvcirklar
 • 1 medelstor morot i skivor eller 100 g babymorötter
 • 1 gullök eller pärllök, hackad
 • 5 svampar av valfri sort, skivade
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • ½ dl jordnötssmör
 • 1 dl vatten
 • 1 msk sojasås
 • 4 limeblad
 • ½ msk sambal oelek

Lägg lök, vitlök, morötter, zucchini och svamp i en stekpanna med kokosolja i. Traditionell jordnötssås innehåller ju kokosmjölk men för att göra såsen lite smalare väljer jag att steka i kokosolja istället för att få i mig mindre kalorier samtidigt som jag bibehåller kokossmaken.

DSC_0001

Bryn allt tills det blir genomvarmt och allt fått lite färg. Zucchinin ska bli lite smått genomskinlig. Ställ därefter undan grönsakerna så att de inte står kvar i värmen för då kan vissa saker förlora sin kvalitet.

DSC_0004

I en stor stekpanna, häll upp jordnötssmör, sojasås, vatten och limeblad. Limebladen ger såsen den där typiska thailändska känslan.

DSC_0002

Värm såsen tills smöret smälter och det blir krämigt. Tillsätt då sambal och rör om ordentligt.

DSC_0003

Ställ undan såsen för den kan lätt brännas. Sen är det bara att invänta pastan. Jag tycker att spaghetti blir bäst men det funkar med annan pasta också så länge den inte är fylld.

DSC_0005

När pastan är klar, sila av den och häll ner i såsen. Tillsätt även grönsakerna och rör om ordentligt tills det blir en krämig blandning och alla partier av maten är täckta i sås.

DSC_0007

Sen är det bara att hälla upp och portionera denna läckra rätt. Om det är möjligt så plocka gärna bort limebladen innan servering, men det är inte nödvändigt.

DSC_0009

Visst är detta härligt och gott? Det är en nötig och krämig rätt som är helt vegansk och smakar riktigt thailändskt. Såsen är smalare än vanlig jordnötssås och kan användas till mer än bara pasta. Nudlar fungerar ju också men jag ville få till en liten multikulturell rätt. Hoppas det smakar! Själv är jag helt kär i rätten för tillfället!

DSC_0011

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *