Mat, Recept

Krämig currytofu

Nuförtiden köper jag rätt mycket tofu. Anledningen till detta är att jag vill äta mer veganskt och mindre halvfabrikat. Tofu är därför perfekt för man kan göra i princip vad som helst med det. De kommande recepten här lär vara tofubaserade. Jag har tidigare skrivit om tofu men jag tror knappast någon lär tröttna då det är så suveränt. Idag tänkte jag skriva om en krämig currytofu. Tofun som jag använder är av varianten neutral så den är inte smaksatt. Det är dock viktigt att komma ihåg att försiktigt krama ur vätska ur tofun med hjälp av kökshanddukar eller liknande för annars kommer den inte absorbera några kryddor eller smak och då blir den riktigt tråkig i maten. Denna rätt är väldigt krämig och lämplig till ris. Jag skulle inte kalla den en gryta då den inte har en rinnig sås men den är rätt lik ändå. Det bästa av allt är att den är sprängfylld med smaker!

Ingredienser:

 • 1 msk sesamolja (eller kokosolja om kokosmjölk utesluts)
 • 100 g tofu skuren i bitar
 • ½ strimlad gullök
 • 10 cm skivad zucchini (lite mindre om den inte är ekologisk)
 • 4 limeblad
 • 1 msk sojasås
 • 1 dl lätt kokosmjölk eller matgrädde
 • 1 msk gul curry
 • 1 tsk koriander
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk ingefära
 • ½ tsk vitpeppar eller sambal oelek
 • 1 tsk persilja

Börja med att steka lök, tofu och zucchini i olja. Jag använder mig utav ekologisk zucchini och de är väldigt små. Använder man en vanlig sådan så ska mängden minskas.

DSC_0005

När löken karamelliserats och tofun börjat få lite färg, tillsätt sojasås och limeblad och låt allt fräsa på låg värme så att tofun absorberar smakerna från sojan och limebladen.

DSC_0006

När sojasåsen nästan är helt borta så ska resten av ingredienserna tillsättas. Rör därefter om så att allt blandas och blir gult och fint. Har man i kokosmjölk istället för grädde kan det ta lite längre tid för rätten att bli krämig men det tar sällan mer än fem minuter.

DSC_0007

När såsen tjocknat och rätten blir lik en krämig röra är det bara att servera tillsammans med ris, gärna jasminris. Hoppas det smakar!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *