Svampsäsongen är igång och rivaliteterna är i full fart. Ingen vill säga var skogens skatter gömmer sig, för vem vill att någon annan ska ha tillgång till ens lyx? Men som tur är finns skogens skatt även i affären för den som inte kan stå emot våra ljuvliga svampar. Tyvärr är den väldigt dyr, men man får unna sig något gott ibland om man kan.
Idag tänkte jag dela med mig av en svampsås som passar utmärkt till pasta. Den är väldigt lyxig eftersom den innehåller skogens skatter. Men har man tur kan man i princip göra såsen väldigt billigt eftersom det är en säsongsrätt.
Ingredienser:
- 1 hackad gullök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 25 g smör
- 50 – 70 g kantareller (ungefär 3 – 4 dl)
- 5 stora champinjoner
- 1 krm malen muskotnöt
- 1 krm vitpeppar
- 1 nypa salt
- 1 ½ dl matlagningsgrädde
- 1 dl riven ost
- 2 portioner kokt pasta
Börja med att skära svamparna i bitar. De ska inte vara skurna i stora bitar men inte heller för små. Stek svamparna och lökarna i smöret i en stekpanna.
När svamparna börjar mjukna och bli gyllene av smöret, tillsätt kryddorna och saltet och rör om.
När kryddorna absorberats av svamparna, tillsätt matgrädden och låt såsen puttra på svag värme tills grädden blir genomvarm.
Tillsätt osten sist och rör om tills det smält och blandats ordentligt med resten av ingredienserna.
Häll i nykokt pasta i såsen och rör om ordentligt. Jag föredrar tagliatelle eller spaghetti men det funkar med vilken pasta som helst.
Sen är det bara att servera! Det går alldeles utmärkt att strö över lite riven ost ovanpå rätten som garnering om man vill.
Visst blir det läckert och lyxigt? Denna rätten uppskattas garanterat – inte bara p.g.a. värdet utan även smaken bidrar. Vem gillar inte kantareller?
Krämigt, lyxigt, svampigt och milt – hoppas det smakar!
Åh, det ser jättegott ut!! TTwTT
Tack!