Mat, Recept

Bangers and mash

De flesta äter nog korv och potatismos. Det är enkelt och vardagligt. Men i Storbritannien är korv och potatismos lite mer än det där vanliga. Det är något traditionellt och kulturellt för britterna. De gillar dessutom att piffa till rätten med en aromatisk “gravy”, d.v.s. en skysås. Britterna kallar denna lyxiga variant av rätten “bangers and mash”. Bangers är vad man kallar korv eftersom korvar avger ett ljud som liknar en explosion när de steks för länge. Mash är potatismos. Mitt recept här avser egentligen skysåsen som britterna älskar för jag tror alla kan steka korv och fixa potatismos. Men jag hoppas ni testar denna kombinationen för den är verkligen smarrig!

Ingredienser:

  • 2 portioner korv (jag använder Quorns korvar)
  • 2 portioner potatismos
  • Stekfett från korvarna
  • 15 g smör
  • ½ hackad gullök
  • 1 ½ msk potatismjöl
  • 1 buljongtärning av valfri sort
  • 2 ½ dl vatten

Stek korvarna enligt anvisningar. De ska helst stekas lite för mycket så de spricker eller får vissa hårda partier.

DSC_0009

När korvarna är färdiga, häll över stekfettet, d.v.s. skyn, i en kastrull. Lägg även i smöret och löken i kastrullen och värm upp innehållet. Smöret ska smälta och löken ska bli ganska transparent.

DSC_0010

Tillsätt potatismjöl och vispa ordentligt så att mjölet löses upp. Det ska bli en tjock massa men den får inte vara degig eller för klumpig. När massan känns rätt, tillsätt buljongtärningen och vattnet. Låt såsen koka en stund tills buljongen löses upp. Därefter ska såsen puttra på svag värme medan den tjocknar.

DSC_0011

När såsen är ganska tjock är den färdig. Sen är det bara att lägga upp rätten.

Gör ett berg av potatismos i mitten av tallriken. Placera sedan korvarna på något elegant sätt på moset. Jag är inte så duktig på det.

Ringla sedan gravy runt moset så det blir som en liten ö. Det ska vara rätt mycket sås när man äter bangers and mash så bli inte avskräckta av bilden nu.

Såsigt, traditionellt och lantligt – hoppas det smakar!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *