Mat, Recept

Enkel saffransgryta

Det är alltid svårt att hinna med livet när terminen når sitt slut. Just denna sommaren är extra hektisk för mig; bröllopsplaner, min brors studentfirande, rapporter som ska in och så vidare. Mat är nästan det sista jag tänker på nu. Därav blir det väldigt mycket “släng ihop vad vi har”, färdigmat eller takeaway. Budgeten mår inte bra av detta så jag har försökt laga lite mer lunchlådor denna veckan. En av rätterna jag lagade var en enkel saffransgryta. Saffran är oftast väldigt lyxigt, vilket verkligen kan piffa till ens måltid en stressig dag. För min del föredrar jag hemlagat över restaurangmat alla dagar i veckan och saffran i maten får lunchlådan att skina mer än en restaurangmeny. Min saffransgryta är väldigt enkel och kan lagas relativt billigt. Det enda som är dyrt i den är saffranet. Jag använder quornbitar som kanske inte är så billigt, men det kan man byta ut väldigt lätt. Därav skulle jag säga att detta receptet passar en student med en stram budget om man handlar smart. Dessutom är grytan väldigt god, så den är värd pengarna!

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 finhackad gullök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 300 g quornbitar eller annat sojakött
  • 1 stor morot skuren i små skivor
  • 2 dl strimlad vit- eller spetskål
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
  • 1 buljongtärning av valfri sort
  • 1 – 2 dl vatten
  • 1 ½ dl yoghurt, gärna turkisk eller grekisk yoghurt

Häll lite matfett av valfri sort i en stor stekpanna. Jag valde rapsolja. Stek gullök, vitlök, sojakött, och morötter så att allt blir någorlunda genomvarmt. Häll i saffranet och rör om så att allt blandas ordentligt. Vill man ha lite hetta kan man tillsätta lite sambal oelek men detta kan uteslutas för en mild gryta.

Tillsätt den strimlade kålen. Rör om så att kålen blir glansig.

Tillsätt buljongtärningen och vattnet. Det ska finnas vatten så att det bildas en såsaktig vätska. Buljongen ska kunna lösas upp och det får inte vara för torrt i grytan, men inget ska “bada” i vattnet heller.

När vätskan fått puttra i fem minuter bör allt vara färdigt och lagom mjukt och helt genomvarmt. Tillsätt då lite yoghurt och rör om. Väljer man vanlig yoghurt blir grytan rinnigare men använder man fetare yoghurt, t.ex. turkisk eller grekisk, så blir grytan väldigt krämig och mer lik en indisk gryta. Man får välja det man föredrar.

Stäng av värmen när yoghurten har hällts i. Rör om så att allt blandas väl. Sen är det bara att servera!

Som ni ser på mina bilder lät jag mycket av vätskan koka bort för att jag gillar mindre såsiga grytor men man kan låta grytan puttra så länge man vill. Det viktiga är att se till så att inget bränns eller kokar sönder.

Servera gärna med ris eller bröd! Kryddigt, orientaliskt, väldoftande och utsökt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *