Mat, Recept

Köttbullar

Vad är mer svenskt än köttbullar? Det finns säkert en hel del men köttbullar är nog något som alla associerar med Sverige. Jag kom på att jag faktiskt aldrig delat med mig av mitt recept på mina köttbullar. Detta kanske är lite tråkigt för er då det är något så vanligt och förmodligen en produkt som är billigare att köpa färdig än att laga själv. Trots detta tycker jag att ni bör testa mina köttbullar för de är riktigt goda. Mina köttbullar har en extra lökig smak med lite sting! Jag använder givetvis vegetarisk färs men visste inte riktigt vad jag skulle kalla dem även om de är köttfria. Så oroa er inte, jag är fortfarande en vegetarian (lakto-ovo) och har varit det sen 1998!

Ingredienser (16 stora köttbullar, ungefär 4 portioner):

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad gul lök
  • 10 cm finskuren purjolök
  • 250 g formbar färs, t.ex. Garants Vegofärs
  • 1 uppvispat ägg
  • 3/4 dl ströbröd
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk rökt paprika (pulver)
  • 3/4 dl fet mjölk eller matgrädde
  • 1 klick smör

Häll upp olja i en stekpanna, gärna en så smaklös olja som möjligt, t.ex. rapsolja. Fräs vitlök, gul lök och purjolök i stekpannan. Löken ska bli transparent och genomvarm. Ställ därefter undan stekpannan så att löken kan svalna.

Vispa upp ägget i en liten bunke. Tillsätt färsen, ströbrödet och alla kryddorna. Rör ihop till en relativt smulig blandning. Vill man ha mycket smak kan man öka mängden kryddor eller tillsätta andra av valfri smak. Vill man ha köttbullarna med mindre sting i är det bara att minska på den rökta paprikan.

Tillsätt lökblandningen och matgrädden. Använd händerna och knåda ihop färsen till en fast och formbar blandning. Den ska vara ganska len. Är den för mjuk kan lite ströbröd tillsättas. Ett tips är att tillsätta lite vätska i taget för att undvika problem.

Rulla färsen till 16 bollar. Dessa kan ställas undan i kylskåp i någon dag. Jag gjorde det eftersom jag ville ha dem färska inför ett besök. Man kan givetvis rulla mindre bollar eller till och med forma färsen till fyra biffar istället.

Smält en klick smör i en stor stekpanna. Köttbullarna blir godast om de steks i smör men man kan såklart använda andra typer av matfett. Stek bullarna på medelvärme och rulla dem ofta. De ska få fina mörkbruna partier på ytan.

Sen är de färdiga och redo för servering. Jag tror inte att jag behöver ge förslag på vad som passar till köttbullar…

Kryddigt, festligt, flexibelt och svenskt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *