Mat, Recept

Okonomiyaki

Idag är det dags för ett japanskt recept! Jag och Joe åkte aldrig på bröllopsresa direkt efter bröllopet utan ska resa inom kort istället. Vi ska just till Japan så det har varit mycket japansk mat hos oss som en slags förberedelse inför resan. Receptet jag tänkte dela med mig av idag är okonomiyaki, en japansk kålpannkaka. Den är matig och tjock så en okonomiyaki är väldigt mättande. Pannkakan är även väldigt lätt att variera så man kan ha lite allt möjligt till. Mitt recept är ett grundrecept men många i Japan har kött och liknande tillbehör till. Ni får testa er fram och se vad ni gillar!

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 ägg eller 6 msk aqua faba (spad från kokta kikärtor eller bönor)
 • 1 tsk japansk sojasås
 • 1 finriven morot
 • 1,5 dl strimlad vitkål
 • 1,5 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • Vatten

Vispa ägget i en skål. Tillsätt sojasåsen och den rivna moroten. Veganer kan byta ut ägget mot aqua faba.

Tillsätt vitkål, mjöl och bakpulver och vispa till en trög deg eller en riktigt tjock smet. Tillsätt lite vatten i taget, ungefär en halv deciliter åt gången. Rör om efter varje tillsats. Smeten ska vara ganska tjock men flytande. Den får absolut inte bli rinnig. Den ska vara som en tjock gryta ungefär.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Häll hälften av smeten i stekpannan när det har blivit väldigt hett. Sänk genast värmen till medelvärme. Försök att få till kanterna på ett jämnt sätt med en stekspade för att få en så slät okonomiyaki som möjligt. Mitt tips är att använda två stekspadar!

Efter ungefär två till tre minuter bör undersidan vara brun. För den som vill ha något mer på sin okonimiyaki ska detta strös på nu. Traditionen är kött men det skippar jag. Därefter är det bara att vända på okonomiyakin försiktigt. Det är ganska svårt utan två stekspadar.

Stek den andra sidan av okonomiyakin på låg värme i ungefär fyra minuter. Därefter är den klar. Flytta över okonomiyakin till en tallrik och sprid valfri sås över. Traditionellt har man antingen okonomiyakisås, majonnäs eller salladsdressing ovanpå men låt fantasin flöda!

Därefter är det bara att servera! Jag serverar min okonomiyaki tillsammans med ångkokta sojabönor och stekt svamp.

Glöm inte att detta är ett grundrecept så var gärna kreativ och variera receptet. Man kan ha i kryddor, buljong, andra grönsaker, sojakött, etc. Det viktigaste är att den innehåller vitkål!

Enkelt, mättande, gott och personligt eftersom man kan ha i vad som helst – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Okonomiyaki

 1. Du har ofta speciella ingredienser menar sådant som oftast inte hittas i en vanlig mataffär? Vartifrån hittar du tex,exotiska kryddor och Japansk soijasås mm.

  1. Hej Cecilia!
   Förlåt att jag svarar så sent. Jag brukar hitta allt jag köper i vanliga livsmedelsbutiker som Willys och City Gross, även ICA Maxi. De flesta större affärerna har en sektion för asiatisk mat. Sen finns även specialbutiker som importerar asiatiska produkter direkt från Asien. Vissa av mina ingredienser kommer därifrån men då brukar jag skriva det. Japansk sojasås finns i alla livsmedelsbutiker där du hittar den vanliga sojasåsen, i alla fall här i Växjö. Hoppas detta tydliggör saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *