Mat, Recept

Grillade grönsaker och filéer

Nu när det är perfekt säsong för att ta fram grillen tänkte jag ge er ett enkelt recept på grillade grönsaker och filéer. Det är inte särskilt avancerat utan jag vill bara dela med mig av vad jag tycker om att grilla och hur jag gör det. Har man ingen grill går det lika bra att rosta allt i ugnen istället. Vi köpte faktiskt en grill denna månaden efter att ha tröttnat på att bokstavligen se varenda granne grilla varje dag. Så nu kan vi vara lika jobbiga och osa på med doften av rök (nej, jag skojar bara)! Jag använder quornfiléer men detta receptet fungerar med vad som helst.

Ingredienser (2 stora portioner):

  • 1 paprika
  • 1 medelstor röd lök
  • 2 förkokta majskolvar
  • 2 portabellosvampar
  • 3 msk matolja eller rapsolja
  • 4 tinade filéer
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 tsk citronpeppar
  • 1 finhackad röd chili (går att uteslutas om man inte vill ha hetta)

Skär paprikan i stora klyftor och halvera löken. Pensla därefter alla grönsaker i matolja eller rapsolja. Man kan även ha smält smör men jag föredrar olja eftersom det är snällare mot grillgallret.

Grilla grönsakerna på grillgallret i ungefär 10 minuter. Vänd på allt med jämna mellanrum. Grönsakerna ska få några små brända partier.

När grönsakerna är färdiga kan de ställas undan. Jag grillar i två omgångar eftersom min grill är liten och då grillar jag grönsakerna först eftersom de är minst lika goda när de är svala. Har man en stor grill kan allt läggas på tillsammans.

Blanda sesamolja, citronpeppar och chili tillsammans i en skål till en het marinad. Pensla filéerna i marinaden (både på ovansidan och undersidan). Placera därefter filéerna på grillen och grilla dem i ungefär 7 minuter. Beroende på vilken typ av filé man använder kan grilltiden variera men det viktiga är att filéerna får lite färg och gärna fina mönster från gallret.

Sen är det bara att servera allt tillsammans. Jag tycker att grillat passar utmärkt med lite coleslaw som tillbehör.

Kryddigt, grillat och smakfullt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *