Mat, Recept

Gaeng Phed Gai

Thailändsk mat brukar vara en favorit hos många, speciellt här i Sverige. Idag tänkte jag dela med mig av en vegetarisk variant av den thailändska grytan “Gaeng Phed Gai” som ursprungligen är en röd currygryta med kyckling. Mitt recept är lite modifierat då det utesluter ingredienser som fisksås och liknande men det är för att den ska vara så vegetarisk som möjligt. Receptet passar utmärkt för veganer och är minst lika kryddigt som ursprunget. I Sverige kallar vissa denna grytan för “Gaeng Ped” också, så ni kanske känner igen den! Grytan är ganska lätt att laga. Däremot har den vissa steg som är rätt ovanliga så det kan verka komplicerat när man läser receptet. Rätten är riktigt kryddig, krämig och smakrik så den är både god till vardags och till fest!

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 burkar kokosmjölk (400 ml per burk, ej lättvarianter)
  • 2 – 3 msk röd currypasta (ju mer du tar, desto starkare blir grytan)
  • 300 g tinade sojaköttbitar av valfritt slag
  • 1 burk bambuskott (ungefär 400 g)
  • 1 paprika
  • 2 medelstora morötter
  • 4 thailändska limeblad
  • 1 tsk socker (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk salt (istället för 2 tsk fisksås)
  • 1 buljongtärning utspädd i 1 dl vatten

Börja med att reducera en burk kokosmjölk. Detta innebär att kokosmjölken hälls upp i en stor gryta eller stekpanna och värms upp och kokas tills den tjocknar. Kokosmjölken tjocknar för att kokosfettet skär sig vilket framhäver oljor. Rör om då och då under tiden. Detta kan ta ungefär 10 – 20 minuter.

När kokosmjölken har reducerats till kokoskräm och olja så ska sojabitarna, bambuskotten och den röda currypastan ner i grytan. Se till så att sojabitarna är helt tinade. Ett tips är att flytta på pannan från värmen medan du häller i ingredienserna för annars kan du få het olja på dig. Finns det någon is på sojaköttet kan det stänka till rejält!

Rör om allt och se till så att bambuskotten och sojaköttet marineras ordentligt. Låt allt stekas i kokosfettet i 7 minuter så att allt blir genomvarmt och mjukt.

Häll därefter i morötterna och paprikan skurna i bitar. Tillsätt den andra burken med kokosmjölk och buljongen. Salta efter smak men det brukar räcka med en halv tesked. Tillsätt även sockret. Det kan uteslutas men det framhäver det sötstarka thailändska köket väldigt mycket. Sist men inte minst ska limebladen i. Jag tycker att de är jobbiga att fiska upp ur maten och har dem i en tesil men man ska helst ha dem direkt i grytan.

Låt grytan puttra på svag värme i ungefär 10 minuter. Grönsakerna ska bli lite mjuka men det ska fortfarande finnas tuggmotstånd. Rör om då och då. Sen är det bara att servera grytan, gärna tillsammans med ris! Glöm bara inte att fiska upp limebladen innan servering.

Visst ser grytan lockande ut? Den är riktigt god!

Det bästa riset att ha som tillbehör är jasminris!

Kryddigt, krämigt och smakfullt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *