Jag har en hel del recept på stekt ris i olika varianter i min receptsamling men det kan aldrig bli fel med ett till. Jag älskar stekt ris eftersom man kan göra så mycket med det. Rätten är alltid sprängfylld med smaker som får smaklökarna att dansa. Dagens recept beskriver hett stekt ris som är ganska starkt. Rätten är helt vegansk så den passar alla. Tycker man inte om het mat kan man tona ner på vissa ingredienser. Detta receptet kom till mig en kväll när jag behövde bli av med lite ingredienser i kylskåpet p.g.a. kort datum. Det blev så gott att jag gjorde den igen!
Ingredienser (2 portioner):
- 1 msk matolja
- 0,5 paprika, tärnad
- 125 g tofu, tärnad (jag använder Kung Markattas Tofubiff med chilismak)
- 2 cm ingefära, riven
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 chilifrukt, urkärnad och finhackad
- 4 medelstora champinjoner, hackade
- 1 näve böngroddar
- 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
- 1 tsk sambal oelek
- 1 näve babyspenat
- 1 nypa salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk sojasås
- 2 portioner kokt ris
- 1 msk sesamolja
Hetta upp matolja i en stekpanna. Tillsätt paprika, tofu, ingefära, lök, chili, champinjoner, böngroddar och vitlök. Stek allt på medelvärme under omrörning tills det blir genomvarmt och glansigt.
Sänk temperaturen till låg värme. Tillsätt spenat, sambal oelek, salt, peppar och sojasås. Rör om tills spenaten mjuknar av värmen. Vill man ha det mindre starkt kan man minska eller utesluta mängden sambal oelek.
Tillsätt riset och sesamoljan allra sist. Stäng av värmen och rör om tills riset är genomvarmt och glansigt. Stekt ris blir godast på överblivet ris från kylen men man kan även använda nykokt ris.
Sen är det bara att servera rätten! Man kan även förvara den i kylen i ett par dagar eller i frysen i en månad! Det är en rätt som är perfekt för lunchlådan!
Hett, smakrikt och färgstarkt – hoppas det smakar!