Mat, Recept

Loubieh bi Zeit

Om det finns något jag aldrig kommer att tröttna på så är det mat från områdena kring Medelhavet, främst libanesisk mat. Jag blir alltid lyrisk av mig när jag ser att det finns libanesiska restauranger som serverar meze (smårätter). Det finns en meze som jag alltid vill ha på tallriken när jag äter libanesiskt och det är Loubieh bi Zeit: en vegansk röra som innehåller gröna bönor i en mustig tomatsås. Man kan ha röran som en meze tillsammans andra smårätter men den fungerar även som ett tillbehör till en större rätt. Vill man så kan man ha den som huvudrätt också. Det är en flexibel rätt som är ljuvlig oavsett vad. I Växjö finns det inte så många libanesiska restauranger jämfört med min hemort Jönköping. Därav får jag laga en hel del själv, så idag tänkte jag dela med mig av ett recept på Loubieh bi Zeit.

Ingredienser (4 mezeportioner):

  • 1 finhackad gul lök
  • 3 msk valfri olja
  • 450 g haricot verts (det går bra med både frysta och färska)
  • 6 – 10 hela vitlöksklyftor (ett helt vitlökshuvud)
  • 1 förpackning krossade tomater á 400 g
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • Salt
  • 2 msk olivolja

Börja med att hetta upp olja i en stor gryta. Släng i löken och vitlöksklyftorna. Fräs löken tills den blir genomskinlig.

Tillsätt därefter resten av ingredienserna förutom olivoljan och rör om. Sätt på ett lock på glänt och låt röran puttra i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Bönorna ska bli mjuka. Salta efter smak!

När bönorna har blivit mjuka och såsen blivit tjock är röran i princip färdig. Rör ner olivoljan och sen är det bara att servera den!

Denna röran kan man servera både varm och kall. Den passar tillsammans med alla rätter i och med att det är en meze. Jag brukar servera den tillsammans med libanesiskt ris och några saftiga filéer men man kan ha röran med annat också.

Mustigt, mättande och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *