Desserter, Recept

Beijinho

Några har frågat mig om allt är bra med mig eftersom jag inte har skrivit på länge. Jag tackar väldigt mycket för omtanken. Allt är bra med mig, men jag har precis flyttat så jag hinner inte sätta mig vid datorn så ofta. Jag jobbar på dagarna och på kvällarna försöker jag och Joe att packa upp, montera eller renovera. Vi har våra liv i flyttlådor just nu så det kommer ta lite tid innan allt kommer igång igen. Trots detta så ville jag ändå dela med mig av ett festligt recept på en brasiliansk dessert som heter beijinho.

Detta är en väldigt söt och len dessert som passar alla fester. Det behöver såklart inte vara fest för att man ska laga en sats beijinho, men de är väldigt lyxiga. För den som firar alla hjärtans dag nästa vecka är detta ett bra tips om man vill imponera. Mitt recept innehåller tips för hur man kan få till en vegansk variant också!

Ingredienser:

  • 200 g vit choklad
  • 2 burkar sötad kondenserad mjölk
  • 50 g smör
  • Valfri topping, t.ex. kokosflingor, strössel, hackade nötter, etc.

Veganisera:

  • Byt ut mjölken mot 1 liter sojamjölk, 1,5 dl socker och 3 tsk vaniljsocker. Sjud ingredienserna i en kastrull tills det blir tjockt (kan ta en timme)
  • Byt ut smöret mot margarin

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.

Låt blandningen koka upp under omrörning. Chokladen ska smälta och det ska bli en jämn smet. Se till så att det inte bränns i botten. Jag bytte kastrull eftersom det brändes i botten på min. Bytte även till en slickepott för att kunna röra om lättare.

När det börjar koka, sänk värmen till det lägsta och låt blandningen puttra under omrörning i 10 minuter.

När det har gått 10 minuter ska blandningen ha tjocknat lite. För att säkerställa att inget har bränts eller att brända klumpar inte kommer med, sila gärna blandningen och häll över den lena smeten i en skål.

Ställ in smeten i kylskåpet i 2 timmar.

Förbered valfri topping. Det vanligaste är kokos. Jag använde kokosflingor för hälften av bollarna och jordgubbsströssel till resterande. Jordgubbsströsslet var “Red Decor” av Dr. Oetker. Den är väldigt lämplig inför romantiska högtider.

Rulla bollar av smeten, ungefär lika stora som chokladbollar. Det ska bli ungefär 20 bollar av hela smeten. Rulla därefter varje boll i toppingen. Sen är de redo för servering! Vill man spara dem till senare kan man ha dem i en lufttät burk i kylskåpet i ungefär 1 vecka. Den veganska varianten håller i 4 – 5 dagar.

Sött, gott, krämigt och gräddigt – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Beijinho

  1. Tack för reseptet! Måste verkligen prova att göra beijinho. Och bra att höra att allt är okej med dig! Kram <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *