I och med att jag jobbar hinner jag inte skriva här så ofta men nu när jag har semester tänkte jag att det skulle bli ändring. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en mustig grön currygryta som är väldigt mild men ändå kraftfull i smaken. Receptet är helt veganskt och passar därför alla. Ingredienserna är ganska billiga men ändå otroligt nyttiga. Denna grytan är perfekt för den som vill äta grönt och nyttigt. Jag tycker även att den är perfekt för lunchlådan då den håller länge!
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk rapsolja
- 1 finhackad gul lök
- 200 g grovhackad grönkål
- 1 tärnad morot (gärna en större morot)
- 1 paket kokta kikärtor
- 1 burk eller 1,5 dl majskorn
- 2 msk grön currypasta
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 burk eller 400 ml kokosmjölk
- 1 msk sesamolja (kan uteslutas)
Hetta upp rapsoljan i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme tills den karamelliseras. Släng därefter i morot, grönkål och kikärtor. Stek allt under omrörning tills det blir genomvarmt.
När allt är genomvarmt och kålen mjuknar lite, tillsätt majskornen och currypastan och rör om ordentligt. Currypastan ska sprida ut sig så gott som möjligt.
Tillsätt därefter resterande ingredienser och rör om tills buljongen löses upp. Låt grytan puttra på svag värme i 7 – 10 minuter beroende på hur tjock konsistens du önskar. För en riktigt tjock och krämig gryta är det bra med längre tid på spisen.
Sen är det bara att servera grytan! Den gör sig utmärkt tillsammans med jasminris men det går såklart bra med annat också. Om man vill kan man även späda ut grytan med lite vatten och ha som soppa istället.
Grytan är perfekt för lunchlådan och håller 3 dagar i kylen eller en månad i frysen.
Krämigt, mustigt, smakrikt, nyttigt och färgglatt – hoppas det smakar!