Mat, Recept

Bengaliskt stekt ris

Stekt ris kanske inte är det man äter oftast i Bangladesh. Dock är ris och stekta rätter överlag traditionella i det bengaliska köket. Jag som har vuxit upp med föräldrar från Bangladesh har alltid fått ta del av de fantastiska kryddorna, rätterna och smakerna från den delen av Asien. Jag har genom tiderna försökt hitta på en egen rätt med inspiration från detta och det blev en rätt jag kallar “bengaliskt stekt ris”. Det är inte någon avancerad rätt men min grundtanke var att hitta inspiration från den sydasiatiska rätten biriyani och även alla bengaliska grytor jag gillar. Det blev riktigt gott och jag har gjort denna flera gånger, även för väldigt nöjda och belåtna gäster!

Ingredienser (4 portioner):

 • 3 dl basmatiriskorn
 • 4 msk olja utan smak, t.ex. solrosolja eller rapsolja
 • 2 krm kanel
 • 0,5 tsk gurkmeja
 • 2 krm ingefärapulver
 • 2 krm spiskummin
 • 2 krm malen koriander
 • 1 krm malen nejlika
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 hackad gul lök
 • 3 finhackade vitlöksklyftor
 • 1,5 dl frysta ärtor
 • 300 g sojaköttbitar, t.ex. Quornbitar
 • 1 stor morot, tärnad
 • 1 burk majskorn eller 1,5 dl frysta majskorn
 • 2 msk smör eller margarin (använd ghee för den bengaliska smaken)

Börja med att koka upp ungefär 1 liter vatten i vattenkokare vid sidan av. Häll upp riskorn, 2 msk olja och alla kryddor i en kastrull. Sätt igång plattan och rör om konstant. Stek riskornen på svag värme och låt kryddorna blandas in ordentligt. Riskornen ska bli glansiga.

Sänk värmen till något under medel. Häll på det kokande vattnet. Det ska vara minst lika mycket vatten som det är ris i kastrullen samt lite till. Släng i buljongtärningen och rör om tills den löses upp. Sätt därefter ett lock på glänt på kastrullen och låt riset ångas.

Tänk på att tillsätta mer kokhett vatten vid behov. Det får aldrig vara kallt vatten för då blir det klibbigt! Har man en större kastrull kan det behövas mer vatten. Riset ska ta ungefär 10 minuter. Vattnet ska absorberas helt.

Medan riset ångas, förbered resten.

Hetta upp resten av oljan i en stor traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Fräs lök och vitlök tills de karamelliseras.

Tillsätt därefter sojabitar och ärtor. Stek tills sojabitarna blir genomvarma.

Tillsätt därefter morötterna. Jag tillsätter morötterna sent eftersom jag gillar tuggmotstånd. Vill man ha morötterna lite mjukare kan man tillsätta dem tillsammans med ärtorna.

När allt är genomvarmt och sojabitarna fått lite färg ska majsen tillsättas. Har man frysta majskorn ska de tillsättas tillsammans med ärtorna men jag använder burkmajs.

När riset är klart ska allt vatten vara borta. Riset ska vara fluffigt. Har man haft varmt vatten genom hela processen ska riset inte vara klibbigt.

Rör ner det kryddiga riset i pannan. Tillsätt några smörklickar och rör om. För en riktigt asiatisk upplevelse ska man ha ghee men det går givetvis bra med smör också. Vill man ha det veganskt så är det bara att ha margarin istället.

Sen är det bara att servera!

Fluffigt, kryddigt, smakrikt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *