Mat, Recept

Ajvargratäng

Ajvar är en av mina favoritingredienser. Man kan göra så himla många olika rätter med denna himmelska röra. Jag har ett flertal i min samling men idag tänkte jag utöka den med ett till. Ajvargratängen är en krämig rätt som passar utmärkt till allt: ris, potatis, pasta, o.s.v.

Själv serverar jag min gratäng tillsammans med couscous men man kan ha det man tycker om. Gratängen har en kryddig smak som är mild men smakfull. Den är även väldigt enkel att tillreda. Gratängen blir dessutom godare dagen efter så den är perfekt för lunchlådan!

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 msk olja av valfritt slag + 1 msk till att smörja en ugnsform
  • 8 Quornfiléer eller 600 g av annat sojakött
  • 2,5 dl lätt creme fraiche
  • 1 dl ajvar
  • 2,5 dl matgrädde
  • 3 msk grönsaksfond
  • 2 tomater
  • 1 dl riven ost

Börja med att steka filéerna i lite olja så att de blir genomvarma och mjuka. De behöver inte bli färdigstekta.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda creme fraiche, ajvar, grädde och fond i en skål.

Skiva filéerna i smala strimlor. Placera dem i en smord ugnsform. Täck sedan formen med ajvarblandningen. Skiva därefter tomaterna i tunna skivor. Om man inte har stora tomater så går det bra med en ask cocktailtomater också (vilket jag hade). Därefter är det bara att strö på lite riven ost.

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt den stå där i ungefär en kvart. Gratängen ska få lite mer färg och osten ska få fina partier.

Sen är det bara att servera!

Krämigt, kryddigt, smakfullt och så otroligt gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *