Ost och pasta är två läckerheter som nästan är skapade för varandra. Mac n’ cheese är nog något alla känner till. Det finns flera varianter av rätten och jag brukar laga den brittiska då och då. Häromdagen gjorde jag en grön och lyxig variant med lite mer än bara pasta och ost. Den blev väldigt uppskattad så jag tänkte dela med mig av receptet på det idag.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g sparrisbroccoli
- 130 g babyspenat
- 2 msk smör eller margarin
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad timjan
- 1 liter mjölk eller mandelmjölk
- 2 msk vetemjöl
- 150 g valfri ost, gärna mild cheddar (använd en smältbar ost om du gör en vegansk variant)
- 4 portioner makaroner
- 1,5 dl ströbröd
- 1 dl mandelspån
- Salt och peppar
Skär av stjälkarna på sparrisbroccolin och spara huvuden till senare. Skär purjolöken i mindre bitar och finhacka vitlöken. Smält smöret i en stor gryta och släng i purjolöken, vitlöken, timjan och broccolistjälkarna. Stek på medelvärme tills allt blir genomvarmt och ganska mjukt.
Strö över mjölet och rör om så att det blandar sig väl med grönsakerna. Tillsätt därefter mjölk och värm under omrörning. När det börjar ryka, sänk värmen och låt såsen tjockna lite medan den puttrar i ungefär 5 minuter.
Koka även upp pastan under tiden! Sätt ugnen på 180 grader.
När såsen är tjock nog, lägg i spenaten och rör om tills den blir mjuk. Mixa sedan såsen med stavmixer. Den behöver inte bli helt slät men det ska inte finnas några större bitar kvar.
Rör ner pastan och broccolihuvuden i såsen och blanda väl. Salta och peppra efter smak.
Häll i pastablandningen i en ugnsform. Strö över den rivna osten och ströbrödet ovanpå. Täck sedan allt med mandelspån.
Ställ in formen i ugnen i en halvtimme.
Sen är det bara att servera denna läckra gratäng!
Krämigt, grönt, smarrigt och lyxigt – hoppas det smakar!