Mat, Recept

Svampramen

Ramen är ju egentligen inte en specifik rätt utan ett samlingsnamn för en nudelsoppa som kommer i oändligt antal varianter. Idag tänkte jag dela med mig av hur jag tillreder en svampramen på mitt sätt. Jag älskar svamp och tröttnar aldrig på svamprätter. Min svampramen är vegansk i grund och botten men jag har ägg i som topping.

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 cm färsk ingefära
 • 1 msk olja av nötig karaktär, t.ex. sesamolja eller jordnötsolja
 • 30 g torkad karljohan (finns på ICA)
 • 2 msk misopasta
 • 1 röd chilifrukt
 • 1 msk mirin (risvinsvinäger)
 • 2 msk japansk sojasås
 • 0,75 liter vatten
 • 1 umamibuljongtärning (Kung Markattas märke) eller vanlig grönsaksbuljongtärning
 • 250 g valfri topping men gärna blandad svamp
 • 2 portioner nudlar av valfritt slag, gärna ramen

Finhacka vitlöken och riv ingefäran grovt. Stek dessa i lite olja i en stor kastrull eller gryta i ett par minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna för soppan och koka upp. När det börjar ryka, sänk värmen till låg värme och låt soppan puttra under lock i ungefär 10 minuter.

Vill man inte ha kvar karljohansvamparna kan man fiska upp dem ur soppan när den har fått puttra färdigt. Jag tycker inte om konsistensen på dem och brukar därför ta bort dem. Annars kan man ha kvar dem.

Sen är det bara att pussla ihop soppan och servera!

Börja med att portionera nudlar i två skålar. Toppa med valfria grönsaker och svampar. Jag har stekt pak choy och blandsvamp. Häll därefter över soppan. Vill man ha ägg i ska det ner i skålen sist! Garnera gärna med salladslök eller gräslök.

Visst ser det smarrigt ut?

Mustigt, svampigt och värmande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *