Ris som tillbehör fungerar ofta men kan ibland behöva piffas till lite. Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt lyxigt och smarrigt recept på pumparis. Det är en krämig smakupplevelse fylld med godheter från alla grönsaker man har i. Riset har även en len kokossmak. Det är en smakbomb helt enkelt! Jag tycker att det blir supergott tillsammans med någon saftig filé eller en god bönröra men man kan ha riset till det mesta! Man kan även äta riset som det är eftersom rätten liknar risotto. Det bästa av allt är att receptet är helt veganskt!
Ingredienser (4 portioner):
- 400 ml kokosgrädde
- 8 dl vatten
- 2 krm svartpeppar
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 4 salladslökar, tjockt skivade
- 0,5 spetskål, grovhackad (ca 415 g)
- 0,5 butternutpumpa, tärnad (ca 450 g)
- 2 tsk torkad timjan
- 3 dl basmatiriskorn
- Salt efter smak
Häll upp kokosgrädde, svartpeppar, vatten och buljong i en gryta. Värm upp under omrörning och se till så att allt blandas lent. Det ska vara klumpfritt.
Släng i grönsakerna och låt dem puttra under lock på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt riset och timjan. Salta efter smak och låt det sedan puttra under lock i ytterligare 12 minuter. Lyft på locket och rör om då och då så att det inte bränns. Om det bränns så kan man tillsätta lite vatten. Rätten är färdig när riset är kokt.
Sen är det bara att servera! Jag serverar riset tillsammans med saftiga filéer och stekta tomater.
Krämigt, smakrikt, värmande och milt – hoppas det smakar!