Tikka masala är något som de flesta känner till. Det är en kärna i det sydasiatiska köket och även den rätt som äts mest i hela Storbritannien. Det finns lite konflikter kring var tikka masala härstammar. En del säger att rätten kommer från Pakistan eftersom det var en bengal som gjorde rätten först (Bangladesh var Östpakistan innan krigstiden) medan andra hävdar att det är en brittisk rätt eftersom den som faktiskt uppfann rätten var en bengalisk kock som hade flytt kriget till Skottland och gjorde sin upptäckt i sitt nya hem. Oavsett ursprung så är rätten avsedd som ett komplement i det sydasiatiska köket och finns att köpa i alla svenska indiska restauranger.
Normalt sett tillagas rätten med kyckling men min vegetariska variant innehåller paneer istället. Om man vill ha den vegansk kan man byta ut osten mot tofu. Mitt recept är milt men man kan ha mer hetta i efter smak. I indiska varianter brukar man ha mejeriprodukter som grädde och yoghurt men detta är faktiskt ovanligt i Bangladesh så min rätt får sin gräddighet på andra sätt. Dock blir rätten lite mer komplicerad av den anledningen. Jag skulle säga att paneer tikka masala är en lyxig och ganska svårlagad rätt för den som inte är van vid snabba ryck i köket men den är värd all möda för rätten är så otroligt god. Den är en fröjd för smaklökarna helt enkelt!
Ingredienser (4 portioner):
- 4 stora tomater
- 1 röd paprika
- 2 cm ingefära
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olja av valfri sort
- 2 msk rapsolja
- 2 medelstora gula lökar, strimlade
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk chilipulver
- 1 tsk mald koriander (mortla gärna själv)
- 1 tsk spiskummin (mortla gärna själv)
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk kardemumma (mortla gärna själv)
- 10 körsbärstomater, halverade
- 2 – 3 dl vatten
- 1 dl cashewnötter (gärna rostade)
- 1 dl pistaschnötter
- 1 dl friterad lök
- 1 burk kokosgrädde (cirka 400 ml)
- 450 – 500 g paneer, tärnad (använd tofu för vegansk variant)
- 1 kruka koriander, grovhackad
Sätt ugnen på 225 grader varmluft (250 grader vanlig ugn). Rensa paprikan. Trä därefter tomaterna och paprikan på spett och placera över en ugnsform. Grilla i 20 minuter.
Skala ingefäran och mixa den slät tillsammans med vitlöksklyftorna och 2 matskedar olja.
Skär de grillade grönsakerna i mindre bitar.
Stek löken i rapsolja i en stor gryta under ständig omrörning i 2 minuter. Löken ska bli glansig och genomskinlig.
Tillsätt alla kryddor och även ingefärablandningen och stek under omrörning i 5 minuter på medelvärme. Om kryddorna börjar brännas för att det är för torrt kan man tillsätta en skvätt vatten.
Tillsätt de grillade grönsakerna tillsammans med körsbärstomaterna och stek på hög värme i 2 minuter och medelvärme i 2 minuter. Rör om då och då så att inget bränns.
Tillsätt hälften av vattnet, alla nötter och hälften av den friterade löken och låt allt koka upp under omrörning. När det börjar koka, sänk till svag värme och låt grytan puttra under lock i 10 minuter. Lyft på locket då och då för att se till så att inget bränns.
Tillsätt kokosgrädden och resten av vattnet och låt grytan puttra på medelvärme utan lock i 5 minuter.
Stäng av värmen och mixa såsen tjock och slät med en stavmixer.
Rör ner paneer och resten av den friterade löken. Om man vill ha lite hårdare paneer kan man steka den i förväg. Använder man tofu blir rätten som godast om man steker den innan.
Garnera grytan med lite koriander före servering. Servera därefter tillsammans med ris (helst basmati) eller något sydasiatiskt bröd, t.ex. paratha, naan eller chapati.
Visst ser grytan läcker och krämig ut?
Krämigt, kryddigt, smakrikt, värmande och gott – hoppas det smakar!