Mat, Recept

Mustig höstgryta

Nu börjar den perioden av hösten då jag bara vill vara hemma och ha det mysigt samtidigt som jag tappar motivationen till rätt mycket eftersom man blir trött och seg. Under sådana perioder är det viktigt för mig att äta näringsrik och nyttig mat som man kan göra storkok av för att jag ska vara pigg. Ett recept som verkligen hjälper mig varje höst är min mustiga höstgryta som är helt vegansk och fullkomligt underbar. Jag rekommenderar denna till alla som behöver lite energi denna höst.

Ingredienser (6 portioner):

  • 2 msk neutral olja
  • 1 röd lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 4 dl röda linser
  • 2 dl rött vin
  • 1 burk passerade tomater
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 0,5 butternutpumpa, skalad, urkärnad och tärnad
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 tsk kummin
  • 2 krm chilipulver
  • 1 krm kanel
  • 1 grönsaksbuljongtärning upplöst i lite hett vatten
  • Salt och peppar efter smak
  • 200 – 250 g svarta bönor (kokta)
  • 100 g champinjoner, skivade
  • 20 g bladpersilja, grovhackad

Fräs lökarna i lite olja i en stor gryta tills de blir genomskinliga.

Tillsätt linserna och vinet och låt det puttra på svag värme tills vätskan har absorberats.

Häll i tomaterna, alla kryddor, buljongen och pumpan. Koka upp och låt sedan grytan sjuda under lock i 25 minuter. Rör om då och då.

Skölj bönorna och tillsätt dem. Låt grytan sjuda i ytterligare 5 minuter under lock.

Släng i champinjonerna och låt puttra utan lock i 5 minuter.

Sen är grytan färdig! Garnera grytan med lite bladpersilja före servering.

Grytan passar till allt: bröd, ris, pasta, potatis. Jag åt den tillsammans med matvete ena dagen och surdegsbröd dagen därpå. Den var minst lika god båda gånger. Grytan är en utmärkt lunchlåderätt också då den blir mustigare för varje dag.

Mustigt, smakrikt, höstigt, värmande, energifyllt, nyttigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.