Desserter, Recept

Schackrutig tårta med kolafrosting

För cirka en och en halv månad sedan fyllde min man år. Numera bakar jag endast fina bakverk på hans födelsedag eftersom det blir lite mycket för två personer annars. Oftast brukar jag baka tårtor med inspiration från våra hobbies men i år ville jag göra något lite finare. Mitt mål var en elegant tårta fast med barnsligt goda smaker. Min man älskar choklad och kola så jag gjorde en schackrutig tårta med kolafrosting. Tårtan tog rätt lång tid men den blev så fin och så god! Även om det tog tid så var processerna ganska enkla så detta är inget komplicerat bakverk. Ni måste testa det!

Ingredienser (10 – 12 bitar):

Ljus kaka

  • 75 g smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Mörk kaka

  • 1 dl kakao
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Frosting

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk dulce de leche

Garnering

  • 1 dl strösocker

Man kan börja med vilken kaka som helst. Jag börjar med den ljusa.

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform som är cirka 18 – 20 cm i diameter i bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter mjölken. Låt blandningen svalna så att den är fingervarm.

Vispa ägg och socker poröst i en skål.

Sikta ner de torra ingredienserna och vispa. Tillsätt sedan smörblandningen och rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20 – 30 minuter. Kontrollera med provsticka.

Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.

Börja därefter på den andra kakan. Ugnen ska fortfarande vara på 175 grader.

Blanda mjölk, kakao och hälften av sockret i en kastrull. Värm upp tills det börjar ryka och flytta därefter kastrullen från värmen. Rör om hela tiden så att det blir klumpfritt.

Vispa smöret och resten av sockret fluffigt.

Tillsätt äggen och vispa. Sikta därefter ner alla torra ingredienser och vispa ihop till en trög smet.

Häll i mjölkblandningen och vispa ihop till en slät smet.

Klä samma springform som sist (det är väldigt viktigt att man använder samma eller en likadan form). Fyll formen med smeten och grädda kakan i 25 – 30 minuter, i nedre delen av ugnen.

Ta sedan ut kakan och låt den svalna helt.

Vispa grädden luftigt. Sluta vispa när små toppar börjar synas. Tillsätt då dulce de leche och vispa färdigt grädden. Den ska bli ganska hård.

Förvara frostingen i kylskåp tills den behövs.

Förbered garneringen genom att värma socker i en kastrull tills det smälter och börjar bli brunt. Man får absolut inte använda plast- eller gummiredskap till detta. Använd endast redskap i metall eller trä.

Häll över det smälta sockret på en plåt med bakplåtspapper på. Det gäller att vara väldigt snabb här för det stelnar snabbt. Sprid ut sockret så tunt som möjligt. Låt därefter sockret svalna helt. Kom ihåg att hett socker kan orsaka brännskador!

Pussla ihop tårtan när allt har svalnat.

Börja med att skära varje tårta i mitten så att du får två bottnar av varje tårta, d.v.s. två ljusa och två mörka.

Skär sedan varje botten i tre cirklar. Använd en rund skål för att skära ut mittencirkeln och ett glas för den inre cirkeln. Se till så att allt hamnar på samma ställe på varje botten. Skär gärna med en liten fruktkniv för att undvika raka kanter. Det kan hända att kakan går sönder men det gör ingenting så länge man kan bygga en hel cirkel.

Placera en yttre cirkel av en färg, en mitten cirkel av den andra och sist en innercirkel av samma färg som den yttre på ett serveringsfat.

Gör en botten som är tvärtom och placera den ovanpå. Upprepa processen två gånger till. Om man vill kan man bre ett tunt lager Nutella mellan bottnar men jag skippade det. Frostingen är väldigt mäktig så man behöver inte något mellan. Nutella är endast en rekommendation för den som tycker att det blir för torrt utan något mellan bottnar.

Försök räta till tårtan så gott det går genom att använda tandpetare för att hålla den på plats och ställa in i kylen i en kvart så att den blir fastare.

Ta sedan ut tandpetare och täck tårtan med ett tunt lager frosting för att fånga upp smulor och för att täppa för ojämnheter.

Bred sedan resten av frostingen över hela tårtan. Börja med sidorna och ta toppen sist.

Använd en spatel till att jämna ut frostingen om du vill ha den helt jämn och len.

Bryt därefter det stelnade sockret i skarpa bitar och tryck ner dem på toppen av tårtan. Notera att dessa kan smälta lite i frostingen så de blir mjuka med tiden. Kolan är därför som godast när tårtan precis har dekorerats färdigt.

Sen är det bara att servera denna läckra tårta!

När man skär upp en bit får man ett ljuvligt schackrutigt mönster inuti.

Elegant, barnsligt gott, sött och festligt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.