Udon är min favorit bland alla nudlar. De är tjocka och fylliga så man blir mätt snabbt. Idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på en enkel udonwok. Tänk på att man kan köpa både torra och färdigkokta nudlar. Jag använder färdigkokta i mina men om man vill kan man köpa torra och koka i förväg.
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk chilisås
- 5 msk tamari
- 1,5 msk mirin (risvinsvinäger)
- 2 msk sesamolja
- 1 tsk ingefärapasta eller finriven ingefära eller 2 krm ingefärapulver
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk socker eller honung
- 2 msk neutral olja
- 100 g shiitake, skivade
- 1 broccolihuvud, grovhackat
- 1 stor morot, skuren i små stavar
- 2 pak choi, delade i blad
- 1 paprika, strimlad
- 4 salladslökar, snedskivade
- 4 portioner färdigkokt udon
- 1 msk rostade sesamfrön
Börja med att blanda chilisås, tamari, mirin, sesamolja, ingefärapasta, vitlök och socker i en skål. Detta är såsen till rätten.
Hetta upp olja i en stor wok- eller traktörpanna. Stek shiitake och broccoli i 5 minuter tills allt blir genomvarmt och får färg.
Tillsätt resten av grönsakerna och woka i 5 minuter till under omrörning.
Tillsätt därefter nudlarna. Färdigkokta nudlar går sönder lätt så använd en tång till att försiktigt bryta loss nudlarna. Häll därefter över såsen och blanda allt väl. Rör om ständigt och woka i 2 minuter. Allt ska blandas i sås och bli glansigt.
Sen är det bara att servera! Garnera med rostade sesamfrön innan servering.
Smakrikt, fräscht, enkelt och gott – hoppas det smakar!