Två krämiga pastarecept i rad? Ja, faktiskt! Det är ju för gott! Idag ska jag dela med mig av ett krämigt recept på pasta med en härlig sås som innehåller svamp och soltorkade tomater. Pastans undertoner smakar nästan som pizza tycker jag. Rätten är så god och är dessutom helt vegansk! Det är en enkel och snabb rätt som har mycket smak och är väldigt mättande.
Ingredienser (4 portioner):
- 1,5 tsk valfri olja
- 1 gul lök, finhackad
- 200 – 250 g svamp av valfri sort, skivade (du kan blanda flera olika)
- 1 dl soltorkade tomater, strimlade (jag använder en hel burk à 140 g)
- 2 dl vegansk fraiche (jag använder Planti)
- 1 dl vatten
- 1 grönsaksfond eller grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk oregano
- Salt och peppar efter smak
- 4 portioner pasta
Koka upp pastan enligt instruktioner. Den får gärna vara al dente. Gör såsen under tiden pastan kokar.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken på medelvärme tills den blir mjuk och glansig.
Släng i svampen och stek tills den får lite färg också. Rör om konstant ifall det börjar brännas. Tillsätt helst inte mer olja då det är godare med torrstekt svamp.
Tillsätt de soltorkade tomaterna. Det gör inget om lite olja från burken kommer med för det tillför en god smak.
Sänk värmen till det lägsta och häll i resten av ingredienserna förutom pastan, saltet och pepparn och rör om tills allt löses upp och blir en jämn blandning. Öka sedan värmen lite tills såsen börjar sjuda. Låt den sjuda i 5 minuter.
Salta och peppra efter smak. Jag saltar inte men har i rikligt med svartpeppar direkt från kvarnen.
Sila av pastan och rör ihop med såsen. Sen är det bara att servera denna läckra rätt!
Servera gärna tillsammans med någon fräsch sallad! Förvara det som blir över i kylen. Rätten håller i två dagar då!
Krämigt, smakrikt, enkelt och så otroligt gott – hoppas det smakar!