Mat, Recept

Locro

Mustiga grytor är svåra att tröttna på. Locro är en gryta som härstammar i Anderna. Det är en squashbaserad gryta som blir mustig genom att innehållet kokas mjukt. Det finns flera olika varianter av grytan men det är sällan man ser en vegansk variant. Jag har efter olika experiment och diskussioner med mina sydamerikanska vänner kommit fram till en vegansk locro som är supergod! Jag kokar inte min så länge som möjligt men man kan göra det längre än vad mitt recept anger. Ni måste testa denna rätt om ni gillar mustiga grytor!

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 msk neutral olja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 3 små potatisar eller 1 stor, tärnad
  • 750 g – 1 kg butternutsquash, tärnad
  • 1 grönsaksfond eller 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk paprikapulver
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 2 morötter, tärnade
  • 380 g cannellinibönor (1 paket)
  • 1 burk majskorn
  • 200 – 300 g vegetarisk chorizo, skivad

Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills allt blir glansigt.

Tillsätt squashen och potatisen. Häll i vatten tills det täcker innehållet precis. Rör ner kryddorna och låt grytan koka upp. När det börjar koka, sänk värmen och låt grytan koka under lock i minst 30 minuter men gärna längre (1,5 timmar som max).

Tillsätt morötter och låt grytan puttra under lock i 10 minuter till.

Häll i bönorna och majskornen och rör om. Låg grytan puttra utan lock i 5 minuter.

Stek chorizon i en stekpanna under tiden grytan puttrar. Den ska bli genomstekt.

Sen är det bara att servera! Portionera grytan och toppa med chorizo!

Låter man grytan koka så länge som möjligt så blir den mustigare och krämigare eftersom potatisen och squashen kokar sönder. Det är en smaksak hur man vill ha den!

Smakrikt, värmande, kryddigt, mustigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.