Mat, Recept

Kitsune udon

“Kitsune” betyder “räv” på japanska. Kitsune udon är en nudelsoppa som man gör med udon och tofu. Enligt sägnen älskar räven aburaage som är en slags friterad tofu. Därav heter denna rätt kitsune udon. Jag gör min helt vegansk och använder mig av färdig inari (sushifickor gjorda på aburaage). Man kan göra egen aburaage också men jag skippar det. Jag hoppas att Yi Pin lägger till aburaage i deras produktflora någon gång. Tills dess köper jag importerad inari från Drakfrukt på nätet.

Riktig kitsune udon innehåller torkade bonitoflakes i buljongen och garneras med naruto (japansk fiskkaka) men jag utesluter dessa för resten av receptet är veganskt. Mitt recept passar därmed utmärkt denna veganuari (även andra dagar)!

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 stor bit kombu (torkad kelp som finns i vissa butiker; jag köper från Goodshop i Växjö)
  • 1 liter vatten
  • 1 msk mirin
  • 1 tsk socker
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk salt
  • 2 portioner udon
  • 8 skivor inari (jag köper en burk från Drakfrukt som innehåller 16)
  • 1 tsk shichimi togarashi (japansk pepparkrydda som finns i kryddbutiker)
  • Garnering: Skivad salladslök

Lägg kombu i en stor gryta och täck med vatten. Låt kombun stå i minst 30 minuter, men helst 3 timmar. Täck för med lock så att inget faller i grytan under tiden.

Förbered nudlarna. Använder du färdigkokta så ska de blötläggas i varmt vatten först så att de lossnar. Använder du torra får du koka upp dem som vanligt.

Koka upp kombun och vattnet den ligger i. När det väl börjar koka, fiska upp kombun. Den behövs inte mer utan det är buljongen som ska användas vidare.

Tillsätt mirin, socker, sojasås och salt och låt spadet sjuda på medelvärme i 3 minuter.

Portionera nudlarna i stora skålar. Fördela soppan lika över nudlarna.

Toppa med inari. Jag slänger med en bild på burken jag använder.

Strö sedan lite shichimi togarashi och salladslök över soppan.

Sen är det bara att servera och njuta!

Soppan är enkel men smakrik och värmande. Den kan verka komplicerad p.g.a. ovanliga ingredienser men själva processen är superenkel, i alla fall om man använder färdig aburaage.

Smakrikt, umami, värmande, enkelt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *