De flesta som är insatta i japansk kultur och även dess populärkultur känner nog till rätten “yakisoba”. Det är en nudelwok som finns i olika former. Den är vanligt förekommande som marknadsmat, street food och liknande men lagas även i hemmet. Det är inte alltid lätt att hitta denna vegetarisk i Japan då den innehåller kött och ostronsås men när man gör den själv kan man ersätta produkter väldigt enkelt. Jag älskar yakisoba för det är en fräsch rätt som innehåller mycket smak. Den är somrig men passar lika bra året runt! En klassisk skollunch är lite yakisoba i bröd, även känt som “yakisoba pan” i Japan. Hur som helst så kommer grundreceptet här. Jag använder Quornfiléer men vill man ha den helt vegansk så är det bara att välja andra filéer.
Ingredienser (4 portioner):
- 300 g soba (finns att köpa i större livsmedelsbutiker bland nudlar)
- 4 msk worcestershiresås (jag använder en vegansk)
- 4 tsk vegansk ostronsås
- 4 tsk ketchup
- 2 tsk sojasås
- 1 tsk agavesirap
- 2 msk neutral olja
- 1 gul lök, strimlad
- 8 vegetariska filéer (cirka 300 g)
- 1 stor morot, skuren i små stavar
- 5 stora blad av en salladskål, grovhackade
- 150 g shiitake, skivad
- 3 salladslökar, skivade
- Salt och peppar efter smak
Börja med att koka upp nudlarna enligt instruktioner. När du är färdig, sila av och skölj nudlarna i kallt vatten och ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser till såsen, d.v.s. worcestershiresås, ostronsås, ketchup, sojasås och agavesirap. Ställ såsen åt sidan.
Värm filéerna genom att steka dem i ett par minuter så att de blir mjuka och genomvarma. De ska inte stekas jättemycket utan detta är till för att underlätta hanteringen av dem. Har man inte frysta filéer behöver man inte värma dem.
Skär filéerna i smala strimlor.
Hetta upp olja i en stor wokpanna, traktörpanna eller liknande. Stek löken, morotsstavarna och filéstrimlorna på medelvärme tills allt blir genomvarmt och får lite färg.
Tillsätt kålen och stek i ungefär 3 – 5 minuter till, tills kålen blir någorlunda mjuk.
Tillsätt därefter svampen och salladslöken och woka i någon minut bara så att allt blir glansigt.
Tillsätt allra sist nudlarna och såsen och rör om ordentligt så att det blandas väl. Tänk på att soba kan ha olika färg beroende på vilken typ av bovete som har använts. Jag använder mörka nudlar eftersom de ljusa är svåra att få tag i här i Växjö men traditionellt använder man ljusa nudlar.
Salta och peppra efter smak. Sen är det bara att servera denna härliga rätt!
Visst ser det läckert ut med alla härliga färger?
Färgglatt, smakrikt, umami och gott – hoppas det smakar!
Hoppas du hade en fin vändag! ❤
Tack Cecilia! Hoppas du hade det med fina du! Kram
Tack!❤ ja de hade ja. Kram!