Mat, Recept

Enkel pilaff

Ibland är det skönt med rätter som inte kräver mycket arbete men ändå smakar underbart gott. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en enkel pilaff som jag gör ibland. Den är supergod och superenkel och passar både till fest och till vardags. Den brukar även vara perfekt för att rensa kylen med eftersom jag alltid brukar ha lite morötter över.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk neutral olja
  • 2 st morötter, tärnade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 dl riskorn av valfri sort, jag använder grötris
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 grönsaksfond eller buljongtärning
  • 7 – 10 dl kokhett vatten
  • Salt och peppar efter smak
  • 8 vegetariska filéer

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att hetta upp oljan i en stekpanna. Stek lök och vitlök tills de blir genomskinliga. Tillsätt därefter morötterna och riset och stek på svag värme under omrörning i 3 minuter. Allt ska bli glansigt.

För över innehållet i stekpannan till en ugnsform och täck med kokhett vatten. Vattnet ska täcka riset och ytterligare 1 cm ungefär. Rör ner kryddorna och fonden. Jag använder fond “du chef”. Rör om så att allt blandas väl.

Lägg sedan på filéerna. Det fungerar lika bra med frysta som tinade.

Täck sedan formen med folie men lämna en liten glipa vid något ställe så att riset ångas ordentligt. Ställ sedan in formen i ugnen i 25 minuter.

Ta sedan ut formen och servera. Vätskan ska ha absorberats nästan helt och hållet. Det lilla som blir kvar kan användas som sås!

Rätten är enkel och mild men innehåller mycket smak och glädje.

Smakrikt, värmande och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.