Mat, Recept

Hiyashi chuuka

Nu är det plusgrader och våren är på väg. Vad passar då bättre än rätter för lite varmare väder? Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en japansk nudelsallad som äts sval. Den heter “hiyashi chuuka” och innehållar oftast ramen, men man kan använda andra nudlar också som inte klibbar (använd inte risnudlar). Det enda man behöver göra med denna rätt är att skära upp grönsaker man tycker om, blanda en dressing och koka upp nudlar. Det är superenkelt och gott! Min variant är helt vegansk!

Ingredienser (4 portioner):

Dressing:

  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 4 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk ingefärapasta
  • 1 tsk agavesirap

Sallad:

  • 200 g kvisttomater
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 msk sesamolja
  • 1 gurka
  • 65 g valfria bladgrönsaker (t.ex. mangold, ruccola, spenat, etc.)
  • 2 medelstora morötter
  • 4 portioner nudlar, t.ex. ramen
  • 2 avokados

Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda sojasås, agavesirap och sesamolja till en marinad. Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda i marinaden. Grilla tomaterna i ugnen i 20 minuter.

Skiva gurkan och morötterna tunt. Jag använder en mandolin men om man vill kan man skära dem i tunna stavar också.

När tomaterna är färdiga, häll dem i samma skål som gurkan och morötterna. För även över det som är kvar av marinaden. Tillsätt bladgrönsakerna och rör om.

Koka upp nudlarna enligt anvisningarna på paketet. När de är färdiga ska de silas av. Skölj nudlarna med kallt vatten. Blanda sedan nudlarna med dressingen.

Blanda nudlarna med salladen. Se till så att allt blandas väl. Portionera sedan och toppa med tunt skivad avokado. Sen är det bara att servera!

Fräscht, syrligt, perfekt för varmare dagar – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *