Oftast gör man lasagne med färs men det finns många andra roliga varianter som är minst lika goda, om inte godare. Idag har jag ett recept till er på min godaste grönsakslasagne. Jag använder vanlig ost i den men om man byter ut den mot ett veganskt alternativ blir den helt vegansk. Lasagnen är väldigt enkelt att göra och innehåller kryddiga smaker från pesto. Det kan vara lurigt att hitta vegetariskt eller veganskt när man köper pesto för många innehåller parmesan vilket är en ost med löpe. Detta är inte vegetariskt alls så håll koll på peston när du lagar denna!
Ingredienser (4 portioner):
- 1 msk olivolja
- 2 morötter, finrivna
- 1 zucchini, finriven
- 780 g krossade tomater med smak av chili eller vitlök (cirka 2 förpackningar)
- 400 g passerade tomater
- 1 dl vatten
- 150 g pesto av valfri sort (jag använder Barillas Pesto Basilico & Peperoncino)
- 2 dl creme fraiche (jag använder Plantis)
- 0,5 dl mjölk (jag använder Alpros mandelmjölk)
- 2 paket färska lasagneplattor (cirka 400 g)
- 2 burkar majskorn (cirka 320 g)
- 65 g ruccola
- 1 – 2 dl riven ost
Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Tillsätt morötterna och zucchinin och rör om i några minuter tills allt blir glansigt.
Tillsätt därefter krossade tomater, passerade tomater och lite vatten och låt såsen koka upp. Sjud sedan på medelvärme i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader varmluft (eller 225 grader).
Tillsätt peston och sjud i ytterligare 5 minuter. Man kan salta och peppra efter smak men jag tycker att peston är tillräckligt smakrik som den är.
Blanda fraiche och mjölk i en skål till en len sås.
Bred ett lager grönsakssås i botten av en ugnsform. Placera lasagneplattor ovanpå. Bred ett till lager med grönsakssås. Sprid ut en burk med majskorn över såsen.
Täck majslagret med lasagneplattor. Häll ut fraicheblandningen och sprid ut det över plattorna. Strö ruccola över fraichen. Spara lite till serveringen.
Lägg på ett lager lasagneplattor följt av ett lager sås och en burk majs. Lägg lasagneplattor på majslagret och häll det sista av såsen över. Strö sedan riven ost över det hela.
Grädda lasagnen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Osten ska få lite färg.
Sen är det bara att servera denna läckra lasagne! Servera den tillsammans med lite ruccola eller någon annan fräsch sallad. Spara överbliven lasagne till lunchlådan. Den blir mycket godare dagen efter då såsen blir mustigare med tiden.
Smakrikt, fräscht och gott – hoppas det smakar!