Krämiga pastarätter är livräddare. De där oändliga diskussionerna om vad man ska äta brukar ta slut när någon nämner en krämig pastarätt. En vanlig pastarätt jag har gjort flera gånger på sistone är min örtiga pasta med svamp. Jag har alltid svamp över i kylen efter att ha lagat olika rätter då jag älskar svamp. Torkade örter finns i överflöd i mitt kryddskåp. Dessutom ser jag till att alltid ha Plantis havregrädde för matlagning i kylen. Detta recept funkar perfekt till rensning! Det är dessutom en väldigt god rätt!
Ingredienser (4 portioner):
- 1 msk olivolja
- 1 finhackad gul lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 200 – 250 g skivad svamp av valfria sorter
- 300 g sojakött av valfritt märke (jag använder Quorn)
- 1 grönsaksfond du chef eller buljongtärning upplöst i lite varmt vatten
- 1 msk torkade örter, t.ex. oregano och persilja
- 3 – 4 dl havregrädde (jag använder Planti)
- 1 msk sojasås
- 4 portioner kokt pasta av valfri sort (jag använder penne)
Hetta upp lite olja i en traktörpanna och stek löken, vitlöken, svampen och sojaköttet på medelvärme tills allt blir genomvarmt, får lite färg och svampen har förlorat större delen av sin vätska.
Rör därefter ner fonden och örterna. Sänk värmen och rör om. Se till så att buljongen blandas ordentligt.
Tillsätt därefter grädden och låt den värmas. Rör även ner lite sojasås. Såsen ska sjuda i 4- 5 minuter.
Stäng därefter av värmen och vänd ner den kokta pastan. Blanda ordentligt så att allt täcks i sås.
Sen är det bara att servera denna läckerhet. Den funkar suveränt i lunchlådan dagen efter också.
Krämigt, enkelt, örtigt och gott – hoppas det smakar!