Mat, Recept

Mangocurrysås

Kommer ni ihåg nuggets med ris och broccoli i skolan? Det var den fredagslunchen jag såg fram till oftast. Och den där ljuvliga currysåsen man hade till! Jag har försökt återskapa den rätten hemma flera gånger. När jag till slut blev nöjd började jag modifiera den och försöka göra den ännu bättre. Det var så jag kom fram till min mangocurrysås. Jag brukar inte gilla frukt i varm mat men mango och curry fungerar väldigt bra tillsammans. Man får en subtil tropisk sötma i såsen samtidigt som den har den där kryddiga currysmaken. Jag serverar alltid denna sås tillsammans med Quorns veganska nuggets, ris och ångkokad broccoli. Såsen är helt vegansk!

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 mogen mango eller 2 dl mangotärningar (tinade)
  • 1 tsk olja utan smak, t.ex. rapsolja
  • 1 msk grönsaksfond (jag använder en Fond “du Chef”)
  • 1 – 3 tsk currypulver (beroende på hur stark currysmak du vill ha)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl havregrädde, t.ex. Planti
  • Salt efter smak

Börja med att skala och skära loss mangoköttet om du använder en färsk frukt eller tina om du använder fryst mango.

Mixa fruktköttet till en puré med en stavmixer. Blanda i olja i blandningen och värm upp på svag värme.

Tillsätt därefter fond och kryddor och rör om tills allt blandas väl.

När allt är blandat och genomvarmt så är det bara att hälla i grädden och röra om. Sjud såsen i cirka fem minuter på svag värme och under lock. Smaka av och salta vid behov.

Sen är det bara att servera denna läckra sås.

Enkelt, kryddigt, smakrikt och framförallt, supergott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *