Mat, Recept

Miso udon

Förra helgen hade vi tillgång till bil eftersom vi skulle åka till Öland för att titta på en kattunge. Därför passade vi även på att storhandla i de större livsmedelsbutikerna. City Gross har ju en sektion för mat från hela världen och vi kollade givetvis på den asiatiska hyllan. Där hittade vi udon vilket är en japansk nudelvariant där nudlarna är lite tjockare och fylligare. Då vi sett olika udonrätter i anime genom tiderna kändes det rätt att äntligen laga något sådant själv. Jag som älskar soppa valde att köpa ingredienser för miso udon, vilket är udon i misosoppa tillsammans med goda grönsaker. Normalt sett har man kött i, men det finns veganska varianter med tofu eller vegetariska med ägg i. Jag är inte så förtjust i ägg i soppa och valde därför den veganska varianten. Det blev verkligen gott och kändes väldigt japanskt. Jag är riktigt nöjd med detta recept, även om det kanske inte är autentiskt i och med att man inte riktigt kan få korrekta råvaror i Sverige.

Ingredienser:

  • 1 msk sesamolja
  • 1 morot
  • 1 pärllök eller 1 gullök
  • 125 g naturell tofu
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk vit misopasta
  • 1 msk sojasås
  • 2 portioner udon
  • 5 stora shiitakesvampar
  • 1 pak choi eller 20 cm gräslök

Börja med att skala löken. Skär den sedan i strimlor. Gör samma sak med moroten. Krama därefter ur vätskan ur tofun med hjälp av en kökshandduk eller hushållspapper. Skiva sedan tofun i skivor som inte är allt för tunna men inte för tjocka heller, ungefär ½ cm i tjocklek. Placera dessa ingredienser i en stekpanna med sesamolja i. Stek på medelvärme.

DSC_0010

Häll upp ungefär en liter vatten i kastrull. Blanda i sojasås och en buljongtärning. Lägg även i misopastan. Tänk på att miso ibland kan innehålla fisk så läs noga på förpackningen så att du har en vegetarisk variant. Koka upp vätskan. När det väl börjar koka, sänk värmen till låg och lägg i nudlarna. Koka i ungefär 5 minuter. Har man färska nudlar så ska det inte ens koka i en minut.

DSC_0011

När tofun börjat få lite färg och moroten är genomvarm och lite mjukare – tillsätt pak choi (uppbruten i blad) eller gräslök (skivad). Lägg även svamparna i stekpannan, gärna uppskurna i bitar men hela funkar också. Rör inte om. Sätt bara ett lock på och låt svamparna och bladen bli genomvarma. De ska vara lite halvt råa.

DSC_0012

När svamparna och bladen blivit genomvarma, ta bort dem från värmen och lägg undan dem. De ska ha lite tuggmotstånd och ska därför inte stekas för länge. Men låt tofun, löken och moroten vara kvar en stund på lägsta temperatur.

DSC_0013

Häll upp nudlarna i stora och höga skålar. Toppa med spadet som de kokades i.

DSC_0014

Fiska upp tofuskivorna med hjälp av tänger och placera dem på ena sidan av skålen. På en annan sida ska lök- och morotsblandningen ligga.

DSC_0015

Placera sist svamparna och bladen. En viktig nyckel i upplägget är att alla tillbehören ska ha sin egen plats och inte blandas.

DSC_0018

När man äter miso udon brukar man fiska upp allt som finns i soppan med ätpinnarna. Därefter dricker man upp spadet ur skålen.

DSC_0016

Visst ser det vackert ut? Det är en enkel rätt som inte kräver mycket arbete. Dessutom är den väldigt nyttig då den är mättande och vitaminrik men kalorisnål. Man kan givetvis variera innehållet och få den ännu smalare, men jag tycker om detta receptet mest. Hoppas det smakar!

DSC_0017

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *