Sallader finns i så otroligt många varianter och man kan variera varenda en för att skapa en unik sallad. Något som jag själv upplever som ovanligt men väldigt gott är nudelsallader. De flesta vet att de finns men det är sällan man ser någon äta en. Jag tror inte ens att det finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Detta är ganska tråkigt tycker jag för nudelsallad är något väldigt flexibelt, fräscht och lämpligt som tillbehör till allt. Därav har jag tänkt dela med mig av ett recept på en riktigt god nudelsallad. Den är ganska stark men man kan justera ingredienserna för att minska på hettan. Receptet är även helt veganskt så det passar alla!
Ingredienser (2 portioner):
- 1 msk sesamolja
- 100 g strimlad vitkål
- 1 näve färsk babyspenat
- ½ strimlad gul lök
- 3 medelstora champinjoner i skivor
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 ½ msk sojasås av valfri sort
- 2 tsk sambal oelek
- 1 krm ingefärapulver
- 2 portioner risnudlar
Börja med att blötlägga nudlarna så att de är färdiga vid behov.
Hetta upp lite sesamolja i en stekpanna. Stek vitkål, babyspenat, lök, vitlök och champinjoner tills allt blir genomvarmt och får lite färg. Det ska vara ganska glansigt.
Blanda sojasås, sambal oelek och ingefärapulver i en stor serveringsskål. Vill man ha det mindre starkt kan man minska på mängden sambal men det går även att öka mängden om man vill ha mer hetta. Vill man ha mer eller mindre sälta ska man justera mängden sojasås.
Tillsätt de mjuka nudlarna och innehållet i stekpannan i serveringsskålen och rör om ordentligt. Använd gärna redskap som inte kapar eller mosar innehållet.
Sen är det bara att servera salladen tillsammans med något gott. Salladen är lika god varm som kall så den passar utmärkt i lunchlådor! Jag tycker att salladen blir bäst med tzay-spett!
Kryddigt, värmande och fräscht – hoppas det smakar!