Mat, Recept

Grönkålssoppa

Häromdagen skrev min vän Foki om hur hon gjorde sin supergoda veganska grönkålssoppa. Jag blev väldigt sugen på grönkål då och upptäckte att jag hade en hel del kvar efter julbordet. Därav blev det ett stort lass grönkålssoppa hos oss. Mitt recept är veganiserbart och väldigt lätt att tillaga. Det går fort att tillaga soppan och den blir alltid lika god!

Ingredienser (2 portioner):

  • 200 g grovhackad grönkål
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk smör, margarin eller rapsolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk malen muskotnöt
  • 1 krm kanel
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1,5 dl matgrädde eller havregrädde
  • 4,5 dl mjölk eller valfri vegansk mjölk (ej kokosmjölk)

Stek grönkålen och vitlöken i smör i en stekpanna i ungefär fem minuter. Kålen ska bli någorlunda mjuk. Häll därefter innehållet i stekpannan och kryddorna i en mixer. Om man har en stavmixer kan man strunta i detta steget.

Mixa kålblandningen i mixer. Jag har en dålig mixer som inte fungerar utan vätska så jag hällde i matgrädden också.

Häll över innehållet i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Låt soppan värmas upp. Om man har en stavmixer kan man mixa allt i kastrullen istället.

När soppan börjar ryka, sänk värmen och låt det puttra på svag värme. Soppan kommer att tjockna så låt den puttra tills önskad konsistens nås. Tycker man att soppan blir lite för tjock kan man späda ut med vatten.

När soppan är så krämig och tjock som man vill ha den är det bara att servera, gärna tillsammans med något nygräddat bröd!

Brödet i bilden är ett saftigt yoghurtbröd toppat med örter men alla sorters bröd funkar till grönkålssoppa.

Krämigt, värmande och milt – hoppas det smakar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *