Mat, Recept

Omurice

De flesta som kollar på anime eller är insatta i japansk kultur vet vad “omurice” är för något. Men för de som inte vet så är det det en risblandning som är täckt av en omelett. Det är en väldigt populär rätt i Japan och serveras på de flesta ställen. Ofta brukar man kunna be sin servitör att rita något roligt på sin rätt med ketchup också. Jag har gett mig på rätten några gånger och måste tyvärr säga att den är någorlunda svår att laga om man vill få den att se traditionell ut. Man kan såklart bara täcka riset med en omelett om man vill det men det traditionella sättet är att linda in riset istället. Men övning ger färdighet och nuförtiden kan jag faktiskt få min omurice att likna sådana jag sett i media. Det svåra med rätten är att få till formen, men annars är resten ganska enkelt. Hade omurice till middag under veckan så jag har som vanligt ett recept på det.

Ingredienser:

  • Ris
  • Valfria grönsaker och svamp (de ska vara små så tärna dem om du vill använda större saker)
  • Valfria kryddor
  • Sojasås
  • Eventuellt lite quorn/kyckling
  • Ägg (2 stycken per person)
  • Mjölk
  • Salt
  • Topping: ketchup och majonnäs

Börja med att förbereda en slags risblandning. Man kan antingen steka ris med valfria grönsaker, svamp och quorn eller så kan man även koka upp allt. Det är vanligast att steka men jag provade att koka för en gångs skull. Då man steker är det bara att slänga ihop allt man vill ha med kryddor och sojasås. Ska man koka upp det så ska man ha kryddor och sojasås i vattnet så att allt absorberas. Jag rekommenderar inte kokning om man ska ha quorn eller kyckling i. Vi hade bara grönsaker denna gång och kokade därför upp allt. Annars hade vi stekt.

DSC_0010

Vispa ihop ägg, mjölk och salt i en skål. Ska du göra flera omurice så ska du inte vispa alla äggen tillsammans. Gör en omelettsmet åt gången för annars blir det svårt att fördela allt vid stekning. Tänk också på att ju mindre mjölk du har, desto gulare blir omeletten. Har man i mycket mjölk så får man mer bruna partier. Jag tycker om att ha rikligt med mjölk i mina omeletter och hade därför en halv deciliter per omelett. Det rekommenderas dock inte att ha mer än den mängden.

DSC_0011

Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. När det är som varmast, sänk värmen omedelbart och häll i omelettsmeten. Cirkulera runt den så att den sprids i hela stekpannan. Låt den steka på svag värme i några sekunder tills den slutar vara rinnig, ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0012

Lägg risblandningen i mitten av allt. Se till så att det sträcker ut sig från ena änden till den andra men det ska inte täcka hela omeletten. Endast en rad i mitten så det ska vara tomt på två sidor. Det blir rätt snyggt om man har lite bredare fyllning vid mitten och lite mindre ute vid kanterna.

DSC_0013

Lossa försiktigt på kanterna av omeletten med en stekspade. Vik upp dem så långt det går mot riset. Tänk på att det kan gå sönder lätt. När du vikt upp kanterna kan du skaka lite lätt på stekpannan så att hela omeletten lossnar från den. Oroa dig inte om det inte ser snyggt ut för detta är undersidan av rätten.

DSC_0014

Det finns två sätt att få ut rätten ur stekpannan. Det ena sättet är att lägga en nedåtvänd tallrik på stekpannan och sen vända på allt. Den andra metoden är att putta på omeletten så att den är vid kanten av stekpannan och sen snabbt vända över den genom en lätt kaströrelse. Jag själv brukar använda det senare för då slipper man få med olja på tallriken men det är mycket enklare att lägga tallriken i stekpannan. Man kan alltid torka av oljan om man vill. Tänk på att inte knuffa in en stekspade under hela omeletten för att sedan vända över den till tallriken. Man kan lätt riva upp omeletten då.

När allt är på tallriken är det bara att slänga på valfri topping. De vanligaste är majonnäs och ketchup. Man kan välja det ena eller det andra, men jag gillar att kombinera båda som ni säkert ser på bilden nedanför. Som jag sa innan så kanske ni ser att min omelett har brunare partier. Det beror på den mängd mjölk jag använt. Man kan använda mindre för att få en gulare omelett. Detta är en rätt man helt enkelt får experimentera med. Lycka till och hoppas att det smakar bra!

DSC_0015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *