Mat, Recept

Bakad potatis med ost och bönor

När man årligen besöker ens brittiska sambos familj blir det alltid en kulinarisk omväxling. I och med detta har mycket brittiskt tillkommit i mina matvanor. En av mina favoriter sen min barndom har alltid varit bakad potatis, för vem älskar inte potatis? I Storbritannien är bönor en avgörande del av matkulturen. I Sverige äter man ju bakpotatis med olika röror, men i Storbritannien föredrar man fräscha sallader och bönor till. I alla fall om man vill ha en vegetarisk variant. Därför blir dagens recept en brittisk variant av bakad potatis. Denna äts med riven ost på och med lite bönor vid sidan av. Det är en proteinrik rätt, men väldigt järnfattig så jag rekommenderar att ha en sallad av salig blandning för mer vitaminer.

Ingredienser:

  • Bakpotatis
  • Smör eller margarin
  • Riven ost
  • Vita bönor i tomatsås

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj därefter potatisarna samt skrubba rent dem. Använd en hård borste för att skrubba eller potatishandskar. Tänk på att skalet ska sitta kvar.

DSC_0001

Ta en provsticka och stick hål överallt i potatisen. Försök gärna att få några hål som går igenom. Dessa hål märks inte i och med att nålen är liten, men de är nödvändiga för att få potatisens mitt så kokt som möjligt. Annars får man en hård överraskning när man ätit de yttre delarna.

DSC_0002

Ställ potatisarna som de är i en form eller på en plåt och sedan in i ugnen, helst i mitten. Låt dem stå där i minst en timme. Därefter är det bra att kontrollera med provsticka för att se om de blivit mjuka eller inte.

Dela potatisarna i mitten och släng på några klickar smör eller margarin. Strö en näve riven ost över potatisarna och låt osten och smöret smälta medan potatisarna svalnar lite. Under tiden ska bönorna i tomatsås värmas upp. Detta tar max fem minuter i en kastrull. Så fort det börjar puttra är bönorna klara. Häll upp dem på tallriken runt potatisen. Sen är det bara att servera! Hoppas ni gillar denna enkla rätt. Den är tidskrävande men samtidigt väldigt god. Det bästa med den är att den är väldigt billig. Den kostar mindre än vad skolmat kostar för en elev per dag!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *