Mat, Recept

Macaroni and cheese

De flesta har nog hört om rätten macaroni and cheese. Det är något som har ursprung i Storbritannien men har blivit populariserat tack vare amerikansk populärkultur. Denna krämiga rätt kan vara både lyxig och fattig. Det hela handlar om hur man lägger upp det och vilken pasta man väljer. Även om rätten är lämpad för makaroner så fungerar den lika bra med vilken annan pasta som helst. Jag älskar macaroni and cheese för jag älskar smält ost. Denna krämiga rätt är ljuvlig. Den är väldigt enkel men ack så god! Vill man ha den lyxig ska man grädda den i ugnen en stund efter att den är färdig, men för en fattigare variant äter man den som den är. Mitt recept inkluderar båda varianter. Båda är lika goda!

Ingredienser:

  • 2 portioner pasta
  • 25 g margarin
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl eller 50 g riven cheddarost eller 4 skivor hamburgerost (cheddar)
  • 2 krm salt
  • 1 dl valfri riven ost
  • Ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra den lyxigare gräddade varianten. Annars strunta i det.

Smält margarinet i en kastrull. Koka även upp pastan samtidigt vid sidan av. När margarinet smält, sänk temperaturen och häll i mjölet. Vispa ihop allt till en tjock kräm. Tillsätt därefter hälften av mjölken långsamt under omrörning. Rör hela tiden om tills mjölet och mjölken blandats ordentligt.

DSC_0007

Tillsätt resten av mjölken och svartpeppar. Höj temperaturen en aning men inte så att det börjar koka. Låt vätskan värmas upp. Rör om då och då så inget bränns fast.

DSC_0008

När det börjar ryka lite lätt är vätskan varm nog för att osten ska kunna smälta i den. Tillsätt långsamt osten och rör om tills det blivit en len och krämig sås. Har man i hamburgerostskivor ska man istället ha en skiva i såsen i taget och röra om efter varje skiva lagts i så att det inte klumpar. Amerikanare har även i lite gul hushållsfärg för att få den riktigt gul men det är en valfri ingrediens. Min sås blev gul för jag använde hamburgerost till såsen på bild.

DSC_0009

Sila av den kokta pastan och blanda ihop den med ostsåsen. Nu är den fattiga versionen färdig och redo att ätas. Vill man göra den traditionella och lyxiga varianten ska man flytta över blandningen i en ugnsform. Strö riven ost över det hela. Toppa med ströbröd.

DSC_0011

Ställ in formen i ugnen i ungefär 10 – 15 minuter. Osten ovanpå ska smälta och såsen ska bli lite drygare, ungefär som en gratäng. När den är färdig är det bara att ta ut och servera omedelbart.

DSC_0012

Denna rätt må vara enkel men den är så fruktansvärt älskvärd och god. Det är en rätt jag verkligen inte kan tröttna på. Den funkar varje dag!

Servera gärna med något till, och strö lite örter ovanpå såsom persilja. Hoppas ni älskar det!

DSC_0014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *