Mat, Recept, Tips

Färgglad roast

En roast innebär ugnsrostad mat. Det är väldigt populärt i Storbritannien. Där är julbordet oftast en roast. Själv är jag väldigt glad i den typen av mat för det är så enkelt och så gott. Man kan stoppa in vad man vill i ugnen! Något som svenskar gärna rostar är ju potatis. Men när man vill minska på kalorierna eller gå ner i vikt så kanske dessa godbitar inte är så vettiga. Så jag vill tipsa er alla om palsternacka. Det är en rotfrukt som alla ätit någon gång då den är så vanligt förekommande och otroligt billig. Men det jag menar är att palsternacka är den bästa potatisersättningen som finns för den är väldigt lik sötpotatis i smaken samtidigt som konsistensen är mer lik den man finner i morötter. Den har lägre kalorihalt och är dessutom mer fiberrik än potatis. Så dagens recept är faktiskt också ett tips.

Själva receptet saknar egentligen namn då roast omfattar en väldigt bred rätt. Men min roast är väldigt färgglad så jag vill kalla den “färgglad roast”. Det är ett enkelt recept på hur jag rostar mina grönsaker med en viss kryddblandning. Notera att jag även har rostad halloumi till som kan uteslutas eller bytas ut mot tofu för en helt vegansk variant.

Ingredienser:

 • Morötter
 • Paprika
 • Palsternacka
 • Zucchini
 • Dill
 • Citronpeppar
 • Chilipulver
 • Cayennepeppar
 • Lökpulver
 • Vitlökspulver
 • Halloumi
 • Champinjoner

Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna, strimla paprikan, skiva zucchinin och skär halloumin i bitar. Lägg allt på en plåt med aluminiumfolie på. Har man någon marinad som är oljebaserad så behövs ingen folie. Strö därefter på alla kryddor och örter.

DSC_0001

Ställ in plåten i ugnen i 20 minuter. Hacka under tiden champinjonerna i stora bitar.

DSC_0002

När det gått 20 minuter, ta ut plåten och lägg champinjonerna på plåten också. Dessa ska in senare då de rostas mycket snabbare. Ställ in plåten i ungefär 10 minuter till. Sen är det bara att ta ut allt och servera.

Tänk på att halloumin blir lite knaprig när den är inne så längre. Gillar man inte den bruna ytan kan man sätta in dem mycket senare.

Visst är detta enkelt? Det är väldigt gott samtidigt som det är nyttigt. Det bästa med rostade grönsaker är att de innehåller väldigt lite kalorier så man kan äta otroligt mycket av dem och bli mätt utan att behöva oroa sig. Rostar man dessutom utan olja, vilket jag gjorde, så blir det optimalt. Så för den som vill äta nyttigt är en roast riktigt god. Bara ös på med alla grönsaker du gillar!

DSC_0003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *