Mat, Recept

Kålpudding

Vitkål är en grönsak som är fantastiskt flexibel. Den ingår i de flesta kök, oavsett ursprung. Dessutom är den billig och lättillgänglig. Det enda tråkiga med grönsaken är att den är så ofantligt stor och tung. Köper man en så lär man äta kålbaserade rätter rätt länge för att bli av med den. Men det är inget stort problem för mig som älskar vitkål.

Dagens recept är just ett sådant som innehåller vitkål. Det är traditionell husmanskost – nämligen kålpudding! De flesta har ätit detta någon gång i livet. Det är en gratängliknande rätt med färs och kål i, ungefär som en lasagne. Den har en gräddig smak och passar bra med potatis till. En del gör den med ris i, men jag tycker det blir för mycket kolhydrater då och har därför ett så enkelt recept som bara möjligt. Därav är min variant rätt billig också då det mesta inte kostar så mycket.

Ingredienser:

  • 1 msk margarin
  • 250 g hackad vitkål
  • 150 g sojafärs
  • 1 buljongtärning
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde (gärna Milda Mat Extra då den är ungefär lika fet som röd mjölk)
  • 1 msk sirap
  • 1 msk sojasås
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 hackad gul lök eller 1 msk lökpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Häll därefter i halva sirapen, margarinet och vitkålen i en stekpanna och stek lite lätt tills kålen är varm och mjuk.

DSC_0017

Blanda sojafärs och resten av sirapen i en bunke. Krossa buljongtärningen och tillsätt den också. Tillsätt grädden, sojasåsen, lök och kryddor i blandningen och rör ihop det till en krämig färsblandning.

DSC_0018

Häll i en tredjedel av den varma vitkålen i färsblandningen och rör om.

DSC_0019

Häll färsen i en form och jämna till. Täck med resten av vitkålen som ett täcke. Alternativt kan man ha en mindre form och varva färs och kål som man gör när man lagar lasagne.

DSC_0020

Ställ in formen i ugnen i 40 minuter. Kålen ovanpå ska bli bruna. Sen är det bara att ta ut den och servera!

DSC_0021

Traditionellt äter man ju oftast kålpudding med potatis, lingonsylt och gräddsås till men i och med att puddingen redan är gräddig så tyckte jag potatisen var nog. Sen är jag inte så förtjust i lingon. Men hoppas att ni gillar min enkla variant av kålpudding! Den är inte så avancerad, och den ser inte så vacker ut på tallriken, men god är den!

DSC_0022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *