Mat, Recept

Ajvargryta

Ajvar är en härlig röd röra med ursprung i Balkanländerna. Den kan vara både stark och mild, beroende på mängden chili som finns i den. Oftast är den man köper väldigt mild och inte stark alls. Röran kan ses som en sås, men även som ett pålägg. Ajvar kan även användas som bas i många olika rätter. Jag brukar ha det som huvudsmak i vissa grytor. Det är verkligen en fantastisk röra för den är så billig och så god. Den är även väldigt flexibel då man kan göra så mycket med den. En av mina absoluta favoriter bland alla grytor jag lagar är ajvargryta som använder ajvar som bas. Idag tänkte jag dela med mig av receptet till denna makalöst goda gryta. Notera att den är väldigt mild trots den starka röda färgen.

Ingredienser:

  • 150 g quornbitar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 100 – 150 g broccoli
  • 1 grönsaksbuljong
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 1/4 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk persilja

Lägg vitlöken, quornbitarna och broccolin i en stekpanna. Häll i vatten tills allt i stekpannan badar i vätska, ungefär upp till hälften av höjden av quornbitarna. Släng även i buljongtärningen och låt det koka upp. När det börjar koka, sänk till medelvärme och rör om tills buljongen löses upp.

DSC_0005

När allt blivit genomvarmt, sänk till låg temperatur och tillsätt resten av ingredienserna, d.v.s. ajvar, matgrädde och persilja. Rör om ordentligt och låt det puttra i ett par minuter.

DSC_0007

Sen är rätten färdig och redo att serveras. Den passar utmärkt till vad som helst; pasta, ris, couscous, bulgur, matvete, bröd, potatis, etc.

DSC_0009

Grytan är väldigt enkel men så otroligt god och smakrik. Det är en mild rätt som passar alla och det är svårt att inte bli glad i själen av den.

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *