Desserter, Recept

Flapjacks

Jag har länge ogillat brittiska bakverk för jag tycker att de svenska och franska är överlägsna. Joe har tyckt att jag har fel och har länge försökt övertala mig med olika sorters sötsaker. Visserligen finns det en hel del som är okej, men aldrig något som verkligen får en att tänka att man vill ha det igen. Men nu när jag försöker dra ner på sockret så rekommenderade Joe att jag skulle baka flapjacks. Dessa är brittiska havrekakor som förvisso innehåller socker och fett, men ändå är bättre än andra bakverk då de är fiberrika och funkar utmärkt som energibars. Dessutom använder jag agavesirap i mitt recept för att minska sockerhalten och kalorierna. Och det bästa av allt är att de faktiskt är riktigt goda. Så nu gillar jag brittiska bakverk!

Traditionella flapjacks innehåller inte choklad, men jag ville garnera mina. Så vill man ha originalet kan man skippa sista steget. En annan trevlighet med detta recept är att jag använder mig av vegansk choklad och därför är mitt recept veganskt. Använder man smör eller vanlig choklad blir den dock inte veganvänlig.

Ingredienser:

  • 150 g margarin
  • 6 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • ½ dl sirap
  • ½ dl agavesirap
  • 2 droppar vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver
  • 3 krm malen ingefära
  • 100 g mörk choklad
  • ½ dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader. Smält därefter margarinet i en stor kastrull.

DSC_0027

När margarinet har smält, flytta kastrullen från värmen. Häll i havregryn och frön i kastrullen och blanda ihop det lite lätt så att allt blir någorlunda fuktigt.

DSC_0028

Tillsätt resten av ingredienserna förutom choklad och kokos i kastrullen. Rör ihop till en kletig massa. Tryck sedan ned blandningen i en rektangulär form som klätts i bakplåtspapper. Jämna till med en sked.

DSC_0029

Grädda i mitten av ugnen i ungefär 17 minuter. Ta sedan ut formen och låt kakan svalna. Om du inte vill garnera så är dina flapjacks färdiga nu helt enkelt.

DSC_0030

När kakan svalnat, smält choklad genom vattenbad eller i mikro. Jag tycker vattenbad ger bäst resultat.

DSC_0031

Dekorera kakan med den smälta chokladen. Antingen kan man ringla över och skapa fina mönster, eller så kan man bre på ett tunt lager. Strö sist på lite kokosflingor över chokladen.

DSC_0032

Ställ in kakan i kylskåpet så att chokladen får stelna ordentligt. Sen är det bara att skära upp i bitar och servera! Supergott och fiberrikt. Flapjacks ger en liten energikick när man är trött efter plugget!

DSC_0033

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *